Zondag maak ik een weekplanning voor meer structuur in mijn werkdagen. Maandag een fotoshoot voor nieuwe persfoto’s en een belangrijk gesprek, dinsdag een rustige dag, woensdag een geswitchte werkdag en donderdag én vrijdag zijn mamadagen. De locatie van de fotoshoot van morgen is bepaald, het enige dat rest zijn mijn outfits. Die leg ik klaar in de auto, zodat er niks mis kan gaan en ik de week goed begin. En toch gaat het mis.

Hoe kalmeer je een autist?

Maandag sta 6 u op en doe een workout. De 30-dagen lange early bird workout challenge die ik op Pinterest vond. Onbezweet ga ik nog even achter de laptop, tot het tijd is om te douchen en de mannen wakker te maken.

Jaden gaat naar oma. Zoals gepland zijn we daar rond 8 u, zodat ik de tijd heb om rustig te strijken en me mentaal voor te bereiden op mijn fotoshoot. Alleen moet ik ineens nog een paar dingen doen en kom ik pas rond 9 u terug. Make-up, strijken en vooral tot rust komen als je planning in de war wordt geschopt, gaat mij als autist niet lukken.

Ik kom dan ook volledig overprikkeld en gestresst aan bij Brazuca, waar de shoot plaatsvindt. De fotograaf Bete van Meeuwen is de kalmte zelf. Na mijn relaas is haar reactie: “Maar je bent er nu toch? Het komt allemaal goed.” En dat kwam het ook. Op aanraden van haar trok ik mijn mooiste outfit aan. Ik voelde me geweldig en dat zie ja aan de foto’s waar ik stuk voor stuk op schitter.

Werken volgens de pomodoro techniek

Gisteren zat ik op een wolk na mijn geslaagde ochtend. Ik stopte met werken voor de dag en was vooral bezig met gelukkig zijn. Vandaag moet ik echt weer aan de bak. Mijn artikel voor JAN Magazine moet in de ochtend al af. Ik gebruik de pomodoro techniek om geconcentreerd aan de slag te gaan.

Met deze techniek ga je 25 minuten volledig geconcentreerd aan de slag met een taak op je lijst. Daarna neem je tot 5 minuten pauze en ga je aan de slag met de volgende taak. Na 2 uur neem je een langere pauze.

Dan is het 9 u ‘s morgens en zit mijn werkdag erop. Ik heb dankzij mijn nieuwe time-management techniek in een paar uur mijn to-do-list voor de dag afgerond. De adjunct hoofdredacteur heeft mijn artikel ontvangen en ik ben vrij om te doen wat ik wil.

Instagram is time consuming en verslavend

Op de woensdag moeten mijn eigen artikels online staan en werk ik aan mijn proefcolumn voor een gerenommeerde krant. Na drie keer pomodoro-en ben ik nog niet klaar met de proefcolumn en laat ik het even links liggen. Ik pak mijn eigen column erbij en bedenk me dat ik twee weken in te halen heb.

Als ze af zijn, download ik na dagen weer de Instagram app om de columns te promoten. Voordat ik het doorheb, ben ik weer volledig opgezogen in de briljante tactieken die Mark Zuckerberg en consorten inzetten om gebruikers van hun platform verslaafd te maken.

Wil ik geconcentreerd kunnen werken, is het van belang dat Instagram echt verbannen is.

Mamadagen

Vanaf donderdag ben ik technisch gezien vrij. Toch gaat mijn wekker elke dag om 6 u. Het is heerlijk om de dag zo te beginnen. Zoals ik al zei: “Ik voel me lekker als ik regelmatig sport. Het beginnen met sporten is een probleem.” Omdat mijn workout echt maar een paar minuten duurt, vul ik het aan met een 5 min morning yoga routine. Misschien helpt dit tegen de rugpijn die ik heb van mijn zijwaartse sit ups.

Een ander voordeel van het vroeg opstaan, is dat ik nog meer energie heb om achter Jaden aan te rennen. Donderdag doen we dat wederom in de pluktuin. Deze keer komen we met peren – en natuurlijk weer een fles heerlijke appelsap – thuis. Hier mag hij afkoelen in een badje op het balkon.

Vrijdag zoeken we wederom het water op. Zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen. Wat moet je anders gedurende een hittegolf? Van het pierenbadje in het Oosterpark, gaan we na zijn middagdutje door naar het Beatrixpark waar ze een pierenbadje hebben en een glijbaan waar hij zelf op en af kan. Jullie begrijpen dat je mij niet gelukkiger kan maken. En Jaden ook niet. He was living his best life.

Tussendoor toch werken

Donderdag was een echte mamadag. Ik had een interview staan in de ochtend, maar besloot die te verschuiven naar maandag. Zo kon ik me volledig richten op Jaden. Al denk ik dat ik Instagram op mamadagen ook eraf gooi. Het is onmogelijk om aanwezig te zijn in het moment én het moment te capturen op je smartphone. Die combinatie werkt niet voor mij.

Vrijdag voel ik me al minder schuldig. Vanwege de afstand naar het Oosterpark en het Beatrixpark, rijden we in de ochtend naar mijn moeder. Als Jaden daar aankomt, wil hij niet naar binnen. Hij weet dat oma altijd een wandeling met hem maakt. Zoals altijd naar de afvalscheidingsbakken. Jaden met een klein papieren tasje, oma met de rest. En trots dat hij is!

Als zij toch samen zijn, ga ik even naar mijn koffietent om te werken. In mijn mailbox heb ik een nieuw bericht met als onderwerp: goed nieuws. De afspraak van maandag was een groot succes. Binnenkort zet ik de volgende stap in mijn leven en mijn carrière. Zodra het op papier staat, zal ik het verklappen!

Als Jaden zijn middagdutje doet, wandel ik terug naar ‘mijn werkplek’. Een andere vaste gast komt binnenwandelen en spreekt me aan: “Mag ik wat vragen over je werk. Je vakgebied is toch diversiteit en inclusie?”

“Ja, dat mag, maar pas als mijn wekker afgaat. Ik werk volgens een techniek waarbij ik 25 minuten full focus aan de slag ben en daarna 5 minuten even niet.” Ook tijdens mamadagen, of vooral tijdens mamadagen wil ik mijn tijd goed gebruiken.

Zijn vraag alleen is al 5 minuten. Toch neem ik de tijd om hem te beantwoorden. Het is een interessant gesprek waarbij ik hem gratis advies geef en daarbij benadruk dat ik hem voor deze ene keer gratis zal adviseren. Pas aan het eind van het gesprek maken we kennis. We kennen elkaar alleen van gedag zeggen en praten over de lekkere koffie.

We voegen elkaar toe op LinkedIn, zodat hij een volgende keer een consult kan boeken. Klanten vind je echt overal.

Leave A Comment