Ik heb een kind van 3 en ik probeer hem al drie jaar naar zijn eigen bedje te krijgen. Er valt enorm veel te zeggen voor samen slapen. Het is natuurlijk. Het is handig met borstvoeding. Je kind voelt zich hoogstwaarschijnlijk ontzettend geborgen en veilig, maar het werkt gewoon niet voor elk gezin.
Als autistische mama ben ik aan het eind van de dag zo overprikkeld, dat zelfs de prikkels van de schattige handjes van mijn kind te veel zijn. Nu hebben wij als gezin een aparte manier gevonden om toch samen te slapen. En daarbij zijn wij geholpen door Yumeko.
Samen slapen of in eigen bed?
Tot mijn jongen anderhalf was, heb ik een manier gevonden om te dealen met mijn overprikkeling. Ik vind dat je als moeder soms – of vaak – offers moet brengen ten behoeve van je kind. Welke offers dat zijn en hoeveel offers dat zijn, bepaalt elke ouder zelf. In mijn geval betekende dit dat ik mijn nachtrust opgaf, omdat het niet goed voelde om hem zo jong in zijn eigen bedje en eigen kamer te laten slapen.
We hebben het meerdere keren geprobeerd, maar zelfs met een afstand van maximaal 10 stappen en met zicht op hem, vond ik het te ver als hij in zijn kamer in zijn bedje lag en wij in onze kamer in het grote bed lagen. Tot september 2020.
Voor het eerst in een peuterbed
Een paar maanden voor Jaden’s tweede verjaardag ging zijn grote nicht over naar een eenpersoonsbed. Dit betekende dat Jaden haar peuterbedje mocht hebben. Zo rouleren wij meubels, kleding en speelgoed binnen de familie. Er is altijd wel een volgend kindje dat het kan gebruiken. Jaden’s babybedje ging op z’n beurt naar oma voor als haar jongste kleinkind kwam logeren.
Le Boyfriend haalde het peuterbed op en ik maakte Jaden’s kamer gereed. Toen Jaden thuiskwam had hij een nieuw bed als verrassing. Het filmpje dat ik naar mijn nicht stuurde, doet me nog steeds smelten. Hij was zo klein, maar ineens zo groot. En hij had nu een bed waarin hij zelf kon klimmen en waar hij ook zelf kon uitklimmen. Heel fijn, al was de eerste nacht niet bepaald een succes.
15 keer mijn bed uit en het was nog geeneens 2 u ‘s nachts. Toen papa naar hem toe ging, bleef hij huilen, dus bemoeide ik me ermee en nam mijn kind bij ons in bed. Tegen advies van papa in. Ik snapte wat hij zei en nam Jaden weer mee naar zijn peuterbedje en kroop ernaast. Na een uur gezellig tegen me aangekletst te hebben viel hij weer in slaap.
Een beloningssysteem met stickers
De volgende dag probeerden we het met de stickermethode. Jaden mocht een mooie sticker op zijn bed plakken en ik vertelde dat hij de volgende ochtend nog eentje mocht uitkiezen, mits hij in zijn eigen bedje had geslapen. Van 19:00 u tot middernacht sliep hij als een roos. Tussen 00:00 en 01:00 u ben ik drie keer opgestaan en daarna sliep hij weer tot 6 u in de ochtend. Na hem gerustgesteld te hebben, viel hij weer in slaap en toen hij na een uur wakker werd, mocht hij een nieuwe sticker uitkiezen om op te plakken.
Waar het uiteindelijk misging, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat er vele nachten waren waarbij onszelf in bochten wrongen om met Jaden in zijn peuterbedje te liggen. Jaden is een kind dat het snel warm heeft. Hij moet altijd met een raam open slapen en dan schopt hij alsnog de dekens van zich af, terwijl hij het hele jaar door een shortama aanheeft.
Als jij dan als ouder zo’n koele kamer binnenkomt, nodigt het niet echt uit om plaats te nemen op de koude, leren stoel, totdat je kind weer in slaap valt. Hoe ongemakkelijk ook, het is prettiger om dan naast je warme kind in bed te kruipen. En hij valt dan ook weer sneller in slaap. Win-win.
Totdat je bedenkt hoeveel geld je uitgeeft aan massages in verband met een volwassen lichaam laten passen in een peuterbed, dat al bezet is door een peuter. Dus ging ik op zoek naar een andere oplossing voor onze slaapsituatie.
Samen slapen, maar dan apart
Online kwam ik een stapelbaar eenpersoonsbed tegen, dat precies past bij de inrichting van Jaden’s kamer. Op elkaar gestapeld kan het bed functioneren als bank. Naast elkaar is het een tweepersoons bed, dat laag genoeg is binnen de Montessori principes te vallen. Jaden kan zelf zijn bed op en af. Als hij in de nacht behoefte heeft aan warmte van een van zijn ouders, kunnen wij ernaast gaan liggen, zonder de volgende ochtend verfomfaaid wakker te worden.
Ik benaderde Yumeko met het idee voor een samenwerking. Wij hebben al badgoed van Yumeko en wilden graag hun biologisch en fairtrade beddengoed ook in huis hebben. We mochten langskomen in de showroom om matrassen, dekbedden en kussens te testen en beddengoed uit te kiezen. Ik was in de zevende hemel toen alles was geleverd, maar al snel kwamen we erachter dat de oorspronkelijke manier van Jaden’s nieuwe slaapsituatie nóg beter kon.
Zowel Jaden als Le Boyfriend zijn echte knuffelkonten in hun slaap. Ik niet. En eigenlijk hadden zowel papa als Jaden helemaal geen last van onze slaapsituatie. Ik wel. Dus waarom moest Jaden eigenlijk naar een andere kamer? Zonder het door te hebben, deden we het zoals wij hebben doorgekregen dat het hoort in de maatschappij. Maar was dat nou de juiste oplossing voor ons als gezin? Niet echt.
Dus nu is Jaden’s kamer overdag van hem en in de avond een plek voor mama om te ontprikkelen en bij te komen voor de volgende dag. Papa en Jaden slapen samen in het grote bed en mama, die slaapt apart. En als zijn grote nichten komen logeren, hebben we plek zat. En als Jaden er zelf aan toe is om in zijn kamer te slapen, is zijn kamer daar klaar voor.
Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal een goede nachtrust hebben, zodat dat geen slechte invloed heeft op ons humeur overdag en dit werkt voor ons.
Over de samenwerking met Yumeko
De samenwerking met Yumeko is tweedelig. Het betreft een barterdeal waarbij wij producten hebben gekregen in ruil voor promotie op de website en Instagram. Daarnaast heb ik een affiliate link. Dit betekent dat ik eraan verdien als jullie een aankoop bij Yumeko doen via de link in dit artikel. Als je iets ziet dat je nodig hebt en graag wil kopen, heb ik de kortingscode MARKETINGVROUW10 waarmee je tot 15 februari 10% korting krijgt.