Ik ben al enige maanden officieel een schrijver. Met het aantal pre-orders dat ik had, noemde Lucy Woesthoff mijn boek in een privégesprek een best seller in the making. Ik kreeg media-aandacht volop. En zelfs nu, maanden na de publicatiedatum, vind je mijn boek veel in de media. Alleen in januari al werd ik Harpers Bazaar’s Woman of the Week, stond ik in VROUW magazine en tipte De Volkskrant mijn boek. Een boek schrijven heeft zoveel veranderd, maar eigenlijk ook weer niet.

Vaker in de media voor en door je boek 

Toen ik mijn boekhouder gisteren sprak, zei hij: “Je wordt volgens mij best beroemd he?” “Een beetje wel”, was mijn reactie. Ik zit namelijk echt niet verlegen om media-aandacht en dat valt anderen ook op. Ik begeleid een goede vriend, die momenteel ziek thuis zit, bij de gesprekken met zijn werkgever. Mijn werkzaamheden hebben daar logischerwijs niets mee te maken, maar tijdens de bijeenkomst na mijn boeklancering was het eerste wat ze zeiden: “Hey, je bent een BN’er. Wij zagen je overal voorbij komen.”

Het begon met een foto op de voorpagina en groot artikel in Het Parool. Daarop volgden een radio interview bij Spraakmakers (NPO Radio 1), vermelding in de Cosmopolitan, Margriet, Flair, Flow, Happinez en Psychologie Magazine en een artikel op de websites van Eva Jinek, Marie-Claire, LINDA, Nu.nl en Intermediair. Ook tipte uitgever Marcella van der Kruk het boek bij NPO Radio 1 als “goede non-fictie uit deze tijd”.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle influencer-vrienden met een gigantische volgersbase die mijn boek deelden. Ik was vaak in de media, maar wat betekent die aandacht voor de verkoop van je boek?

Wanneer is je boek een succes

Toen ik mijn uitgever belde voor input voor dit artikel, gaf hij aan dat er meer nabestellingen zijn geweest de afgelopen dagen, maar dat hij dat niet een-op-een kan koppelen aan het stuk in de Volkskrant. Ook heeft de uitgever geen inzicht in de verkoop in de winkel zelf. In theorie kan het net zo zijn geweest dat de boekwinkel-eigenaren het stuk lazen en besloten Het antiracismehandboek na te bestellen.

Mij maakt de reden van het nabestellen overigens niet uit. Zolang ze dat maar blijven doen! Met meer dan duizend pre-orders dacht ik namelijk sowieso een bestseller-auteur te worden. Sterker nog, ik besloot het boek niet zelf te verkopen via mijn website, omdat deze verkoopcijfers niet meetellen voor de best seller 60 lijsten. Ik gooide alles in de strijd om een bestseller te creëren, want als je een bestseller hebt, krijg je meer media-aandacht. En meer media-aandacht betekent meer verkoop, dacht ik dus.

Bestseller is het niet geworden. Wel een steady seller. Op het moment van schrijven zijn er 3900 exemplaren van mijn boek verkocht, waarvan 500 via mijn websites. “Wat betekent dat voor het succes van het boek”, vroeg ik aan mijn redacteur. ” Ik heb 22,4 duizend volgers, dus dat klinkt niet echt als veel.”

Je kan zien dat ik een leek ben. De uitgever is hartstikke tevreden met deze verkoopcijfers. En ik mag dan wel 22,4 duizend volgers hebben, je kan ervan uitgaan dat ongeveer 10% daarvan je boek ook echt koopt. “3900 verkochte boeken zijn aantallen waarvan je denkt: de eerste impact is gemaakt. De truc is om dat nu door te zetten. De doorloop per dag is goed. De nabestellingen zijn goed, dus het boek bereikt nog steeds nieuwe mensen. Al mag het natuurlijk altijd nog meer mensen bereiken.”

Nu maak ik als schrijver zelf de koppeling tussen succes en verkoopcijfers. De uitgever staat daar anders in. “Bij dit soort onderwerpen zijn de verkoopcijfers niet het enige of voornaamste criterium voor succes. Het gaat om de impact van het boek. En we denken dan aan de beschikbaarheid en de verkoop op lange termijn. Het is een tijdloos onderwerp. Dit boek zal volgend jaar nog steeds verkopen.”

“Maar wanneer is een boek een succes volgens jullie”, bleef ik doorzagen. Daar kon hij geen eenduidig antwoord op geven. “Voor sommige boeken gaat het om pure verkoopaantallen. Voor anderen is de impact die het boek heeft belangrijker dan de verkoop. Dat het dan geen honderdduizend exemplaren verkoopt – wat sowieso heel erg veel is – maakt niet uit. En van sommige boeken wil je gewoon minstens 20.000 exemplaren verkopen.”

Wel zei hij dat Het antiracismehandboek “economisch gezien een goed boek was om uit te geven.” Bij 2000 verkochte exemplaren heb je doorgaans je investering eruit. Mijn boek zit al bijna op het dubbele. Daarnaast heeft het ook zeker de impact behaald waar – zowel de uitgever als – ik op hoopte.

Bovendien had ik voor mezelf al besloten dat ik dit boek meer zou inzetten als marketingmiddel voor mijn personal brand. Al die media-aandacht betekent dat veel meer mensen bekend raken met mijn naam en mijn diensten. Zo krijg je er een hoop nieuwe klanten bij, toch?

Zo lekker gewoon gebleven

Nu ben ik dus semi-beroemd, ik heb een boek geschreven en ben featured in meerdere grote titels. Meer mensen kennen me, mijn volgersaantallen schoten omhoog. En tegelijkertijd is er niets veranderd.

Ik verwachtte een overload aan werk: sprekersklussen, trainingen, nog meer masterclasses, nog bedrijven die mij nu zouden benaderen als influencer nu ik overal in de media was verschenen.

Niets van dat.

Begrijp me niet verkeerd. Ik kom geen werk tekort. Dat was sowieso niet het geval. Maar het gebrek aan een stijgende lijn qua aanvragen was best teleurstellend. Is best teleurstellend.

Zelfs na het schrijven van een boek heb je te maken – of heb ik te maken – met bedrijven die mijn expertise, kennis en kunde in twijfel trekken. Die me niet op waarde kunnen schatten, of die me bewust geen eerlijke beloning willen willen geven voor het werk dat ik doe.

In theorie ben ik beroemd, maar eigenlijk is alles zo lekker gewoon gebleven.

Humbling.

One Comment

  1. Carol 5 februari 2022 at 15:21 - Reply

    Net je boek gekocht bij Venstra in Amstelveen. Echt leuk dat ik er gelijk naartoe gebracht werd toen ik naar je boek vroeg. Mooi dat er een stapeltje lag en het niet besteld hoefde te worden. Ga het lezen in mijn vakantie. Ben echt super benieuwd. Zal het ook aan vrienden kado doen. Las al wel recencies. Fantastisch gedaan hoor! Groetjes, Carol Pattipilohy, moeder van Nurdin

Leave A Comment