Er gaat toch meer zitten in een samenwerking dan ik dacht. Voor de buitenwereld ziet het er vooral mooi en gemakkelijk uit. Je bent een influencer en krijgt van alles gratis hoeft alleen wat te posten op Instagram. Deze week werd ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt. Samenwerking bevat niet voor niets het woord werk. En dat was meer werk dan ik dacht.

Hoeveel verdien je als je in een reclame speelt?

It’s not the monday that sucks, it’s your job. Deze quote die ik al jaren voorbij zie komen, kreeg pas de laatste weken echt betekenis voor mij. Waar ik in loondienst vaak tegen de maandag op zag, kijk ik er nu naar uit. Vooral als je op de vrijdag bent gebeld door een mediaproductiebedrijf met de vraag of je in een tweedelige serie over geldzaken voor LINDA.hetbureau en ABN Amro wilt schitteren.

Maandag hadden we een belafspraak. Na bijna 40 minuten kletsen over mijn geldzaken, hoe ik dat heb geregeld en hoe de campagne vorm zou krijgen, sloot ik het gesprek af met een belangrijke vraag: Wat is het budget?

“Nou, je kan het filmpje natuurlijk inzetten voor promotie. En we hebben een bedrag van €250 euro als budget.” Nou ben ik geen Natasja Froger, die €200.000 kreeg voor de 26-seconden durende reclame van De Nederlandse Energie Maatschappij. Ik ben zelfs geen Johan Derksen, die daar €20.000 voor kreeg. Maar 250 euro bieden aan een zakenvrouw voor een toch best diepgaand interview, is voor een commerciële partij op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Vooral als die zakenvrouw ook redelijk wat media-aandacht met zich meebrengt.

Volgens Daphne Oosthuizen van APL Models kan je als figurant in een reclamespot al meer verdienen. Enerzijds door aanwezig te zijn en in de campagne te verschijnen. Anderzijds door een quitclaim, waarbij je de ander het recht verleent om jouw beeld te publiceren, reproduceren en distribueren.

Als je kijkt naar de tijd die ik erin zou steken en hoelang dit soort campagne online blijven staan, dan is 250 best weinig, toch?

Influencer reclameblok op Instagram

Dinsdag lanceerde ik mijn eerste, echte samenwerking. Van Bedzzzy kreeg ik een duurzaam matras voor op ons nieuwe bed. En alhoewel ik blij ben met de mogelijkheid om samenwerkingen af te sluiten als influencer, struggle ik ook met de manier waarop tegen zulke samenwerkingen wordt aangekeken.

Enige tijd geleden zag ik de perfecte oplossing bij één van mijn favoriete influencers, Africa van TheVitaminDproject: een AD BREAK.
De AD BREAK is een initiatief van Grillo Designs, waar ze net als op televisie en radio de reclames aankondigt. Transparanter krijg je het niet. Wil je geen reclames in je Stories? Tik je ze weg tot je aan het einde van het reclameblok zit. Ik vind het geniaal en mijn volgers ook.

Pas na de AD BREAK kwam ik erachter dat we wel een nieuw matras hebben, maar geen passend beddengoed. Wat doe je dan? Gewoon kopen! Want mijn nieuwe status als influencer, betekent het niet dat ik alles gesponsord hoef te krijgen.

Een autistische mama in Artis

Op mijn mamadag nam ik Jaden voor het eerst mee naar Artis. Een geweldige plek voor kinderen, vooral voor Jaden die dol is op zijn giraf, olifant, zebra, apie en de leeuw.

Hij rende alle kanten op. Wonderbaarlijk genoeg kon dat ook. Waar de corona-maatregels erg strict zijn bij de entree, horecazaken en in binnenruimtes, is het verder in het park lang leve de lol.

Geweldig voor kids, vreselijk voor deze autistische mama die de pijlen naar “De Twee Cheetahs” volgde, om er vervolgens achter te komen dat het niet om cheetahs gaat, maar om een restaurant met die naam.

Structuur creëren in mijn werkdagen

‘s Avonds begon ik me mentaal voor te bereiden op de volgende werkdag. Eigenlijk doe ik maar wat op mijn werkdag. Er is meer dan genoeg te doen, dus kijk ik dagelijks waar ik zin in heb. Dit heeft als resultaat, dat ik zaken waar ik tegenop zie (uche acquisitie uche) weken voor me uit kan schuiven. Morgen doen we dit anders:

– mails wegwerken
– een outline voor mijn artikel voor JAN Magazine
– bellen met de boekhouder
– deze column afmaken
– testimonials updaten

De eerste klus blijkt gelijk de meest intensieve. Mails wegwerken is niet zo 1,2,3 gedaan als je The SelfMade Summit moet afslaan als spreker. Dit is een event waar ik echt wel had willen staan, maar na onderhandelen over de compensatie, moet ik zeggen dat dit helaas niet gaat gebeuren.

Ik weet niet wat het is met het bedrag van €250, maar kennelijk straal ik uit dat ik daar voor te benaderen ben. Zelfs als je als organisatie 500 tickets hoopt te verkopen in de prijsklasses: 246, 329 en 494 excl btw.

Na lang twijfelen, heb ik besloten beide bedrijfsnamen te noemen waar ik deze week een samenwerkingsvoorstel van heb afgeslagen. De twijfel lag in het volgende: straks durven andere organisaties me niet meer te benaderen. Maar dat is eigenlijk ook de bedoeling.

Ik heb te veel tijd gestoken in gesprekken met deze bedrijven, die uiteindelijk niets hebben opgeleverd. Dus deze column is een poging om organisaties die mij met dit voorstel willen benaderen, af te schrikken.

Wat ik verdien

Als ondernemer heb ik namelijk dezelfde mentaliteit als werknemer in loondienst. Het verschil is dat ik als ondernemer veel minder onderhandel. Ik heb mijn tarief and you’re gonna pay me what I’m worth. We kunnen er zelfs uitkomen als je het niet kan betalen in euro’s. Zolang hetgeen ik uit onze samenwerking haal, overeenkomt met wat ik verdien.

One Comment

  1. Zuléma 6 augustus 2020 at 07:20 - Reply

    Ik en mijn gezin zijn ook eens benaderd om in een reclame voor Microsoft te schitteren. Yes leuk! Het was voor online en print. En toen kwam het contract en de quit claim. En daar stond niets van een vergoeding in. Maar we moesten wel al onze rechten afstaan. Mijn echtgenoot zei ja daag hier wil ik wel wat voor hebben. Er was niet eens een onderhandelingen want ik schreef wat we wilde en toen was het lange tijd stil. Om vervolgens ons af te wijzen.
    Jammer maar wel blij dat ik niet heb door gezet om het gratis te doen.

Leave A Comment