De afgelopen maanden gingen we door een situatie heen waar niemand op had gerekend. Met het EK voetbal, Olympische Spelen en het Songfestival op de planning beloofde 2020 een topjaar te worden voor de reclamewereld. Echter ging de wereld van de ene op de andere dag op slot. Vanwege het coronavirus sloten talloze winkels hun deuren. Soms preventief, soms gedwongen. Mensen verloren hun baan. De economie kreeg een gigantische klap. Het eerste waar bedrijven dan in gaan snijden, is afdeling marketing. Althans het budget. Maar is dat wel verstandig?
Investeren in marketing tijdens een crisis loont
Als je professor Gerard J. Tellis wilt geloven, niet. Hij deed research naar enerzijds het effect van economische cycli op reclame en anderzijds het effect van reclame door individuele bedrijven op hun verkoop, marktaandeel en winstgevendheid. Wat blijkt? Juist de bedrijven die blijven investeren in marketing en reclame komen sterker uit een economische crisis. En dat effect blijft jaren na de crisis nog positief doorsijpelen.
Marketing en reclame kunnen ervoor zorgen dat de verkoop, het marktaandeel en de winst tijdens en na de crisis blijven toenemen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de financiële sterkte van een onderneming en de beschikbaarheid voor consumenten.
#StopHateForProfit: weet waar je ads inzet
Coca Cola, Unilever zijn goede voorbeelden van merken die beschikbaar zijn gebleven tijdens de crisis en financieel krachtig genoeg zijn om te kunnen blijven investeren in marketing en reclame. Al zijn zij tegenwoordig kritisch op waar ze hun producten promoten. Na een oproep van verschillenden mensenrechtenorganisaties tot een social media-boycot, zijn Coca Cola, Unilever en een ellenlange lijst met andere merken tijdelijk gestopt met adverteren op kanalen zoals Twitter en vooral Facebook.
De bekende en toch ook onbekende algoritmes van het platform zorgen ervoor dat haat en fakenews zich blijft verspreiden. En alhoewel Facebook zelf niet verantwoordelijk is van het online gooien van die berichten, doen ze er te weinig aan om het te stoppen. Met #StopHateForProfit vroegen burgerrechtenorganisaties zoals Color of Change en de Anti-Defamation League om in juli geen geld te spenderen aan advertenties. Dat kostte Mark Zuckerberg en consorten 7,2 miljard aan advertentie-inkomsten.
Goedkoop adverteren
Tegelijkertijd is nu het moment om te investeren in online advertising. We besteden 40% meer tijd op social media. Er is een daling in actieve adverteerders en juist een toename in advertentieruimte. Dat betekent dat het goedkoper is om te adverteren en je zichtbaarder bent dan ooit.
Marketing managers, tijd om het budget weer op te schroeven en sterker uit deze crisis te komen. Het is tijd voor advertising, maar dan niet op Facebook.