Media

7 dagen zonder smartphone: Data off, Life on!

Hoe doorsta je een week geen smartphone hebben?

Toen ik de mail van Jacky ontving over de digitale detox, sponsored by Opwaarderen.nl, wist ik direct dat ik hieraan zou meedoen. Data off, life onMijn vrienden en familie weten al dat ik vaker mijn iPhone de vliegtuigmodus in een hoekje gooi voor een week, of twee. Toen was ik niet zo fanatiek online als nu. Voor de Chanel uit 2014 was het een eitje.

Maar hoe is een offline week voor de Chanel van nu – iemand die lijdt onder sociale chlamydia?

Dag 0: kun je nog zonder smartphone?

De avond voordat ik aan deze challenge begon, kreeg ik al last van de eerste afkickverschijnselen. Hoe moet ik morgen hardlopen zonder telefoon? Uhm, ja, je gaat gewoon! Eigenlijk kan ik dit geeneens een afkickverschijnsel noemen, het is meer een voorbeeld van hoe een smartphone je eigenlijk dom maakt. In mijn hoofd was het namelijk alsof ik niet kan hardlopen zonder dat het gemeten wordt!

Dag 1: voordelen smartphone gebruik

Let the smuggling games begin. Weer zo’n dingetje: ik doe elke ochtend rond 6 u een spinning workout van 10 minuten. YouTube op de smartphone, ik op de fiets. Maar nu “heb ik geen smartphone”. Ja sorry, dus wel! Begon op de eerste dag al met cheaten. And I do not regret a thing. Non, je ne regrette rien!

Dag 2: mensen die alles delen op Facebook

Vandaag was ik voorbereid. Mijn laptop op de televisie aangesloten voor m’n spinning routine en gaan met die banaan. Aan het begin van mijn werkdag ontving ik een superlief sms’je van iemand die ik helemaal niet zo vaak spreek, maar die wel mijn bericht had ontvangen over m’n offline week.

Net zoals op dag 1 ging mijn werkdag zonder smartphone gesmeerd. Pas in de namiddag miste ik Instagram: ik had namelijk een hartje in mijn latte machhiatto. <sarcasm> En ja, dit soort coffee art moet je delen met de medemens. Dit is van grote waarde. </sarcasm>

Dag 3: digitale media tasten sociale vaardigheden aan

Het is alsof anderen meer moeten wennen aan mijn offline leven dan ik. Mensen blijven me iMessages sturen en die komen natuurlijk niet aan, want ik cheat niet meer.

Offline ben ik de Westergasfabriek naar de Nieuwmarkt gereden. Gelukkig ben ik goed bekend in Amsterdam en heb ik inmiddels genoeg sociale vaardigheden ontwikkeld om op mensen af te stappen en naar de weg te vragen. Zo kan het ook!

Dag 4: social media is slecht voor vriendschappen

Vandaag heb ik mijn telefoon geen seconde gemist.

Het duurt dus 4 dagen om af te kicken van je smartphone.

Andersom duurt het één dag voor mensen om af te kicken van jou. Sinds gisteravond ben ik in my feelings. Ik vind het absurd dat mensen die ik regelmatig spreek, totaal niet de moeite nemen om even te bellen om te vragen hoe het gaat.

Als het niet met een vluchtig app’je kan, zijn ze kennelijk niet meer geïnteresseerd in m’n well-being.Wellicht heb ik last van hallucinaties als side-effect, maar het liet me even twijfelen aan mijn bestaan. Ik zei al eerder: Ik Facebook, dus ik ben.

Nu ik letterlijk niets hoor van de mensen die ik online dagelijks spreek, krijg ik gekke gedachtes: maar wat als ik eigenlijk niet besta en als geest rondzwerf zoals die gast in “The Sixth Sense”, niet wetend dat ik een geest ben. Zit ik verdorie voor niks als die fietsers uit te schelden als ik langs wil op de scooter. Ze zien en horen me natuurlijk niet.

Dag 5: ik wil geen smartphone meer

Online zijn op de smartphone is overrated. Bellen en sms’en is echt prima. Ik zie zelfs een beetje op tegen maandag, omdat ik dan weer online moet. Ik krijg al anxiety bij de gedachte dat ik weer moet reageren op app’jes. Kan ik dit offline leven niet gewoon doortrekken?

Dag 6: nadelen van een smartphone

Na een hele week simpelweg m’n 4G en wifi uitgeschakeld te hebben, ga ik vandaag voor grof geschut: mijn iPhone 7 schakel ik door naar de Alcatel telefoon (sponsored by Opwaarderen.nl). Wat echt superschattig is, is dat er ook een wegwerpcamera in het perspakket zat, zodat ik ten minste wel foto’s kan maken. Deze wilde ik gisteravond al gebruiken, om een real life collage te maken van de nutteloze dingen die we met onze smartphone fotograferen.

Toen ik een foto wilde maken van mijn Goede Vrijdag-vleesloze laatste avondmaal, zag ik dat ik maar 27 foto’s heb op dat ding. Dat is heel wat minder dan 132 GB op je iPhone.

Met een wegwerpcamera ben je echt wat kritischer op de momenten die je op de gevoelige plaat vastlegt.

Vandaag heb ik een familiefeestje in Almere. Thuis heb ik via 9292ov opgezocht welke bussen ik moet hebben, het overgeschreven in mijn notitieboekje, om er vervolgens onderweg achter te komen dat ik ook de auto van mijn tante mag pakken.

Zonder smartphone-GPS met mondelinge instructies kom ik aan in Almere. Mijn 11-jarige nichtje (dat over twee weken 12 wordt. Dit moeten we erbij vermelden) vraagt wat dat ding is. Lachend zeg ik: een fotocamera. Dit heeft zij gewoon nog nooit gezien.

Ik geef haar instructies en ze maakt een foto om direct te vragen of ik de foto naar haar wil sturen. “Ja, dat kan dus niet, want ik moet ze eerst ontwikkelen,” zeg ik, voordat ik haar weer een uitleg geef over hoe dat ding werkt.

Terwijl ik rustig op het volgende fotomoment wacht, vraagt ze of ze de foto dan mag bekijken. Het gaat er gewoon niet in hoe het werkt.

Dag 7: offline leven

Zondag, rustdag. Reflecteren op de afgelopen week. Een week waarin ik had gehoopt om meer in het leven te staan, wat dat ook mag betekenen. Ik heb opnieuw bevestigd gekregen hoe erg wij het leven tegenwoordig zien door een filter, letterlijk.

Alle momenten leggen we vast, maar wat be-leven we eigenlijk?

Wat ervaren we?

Terwijl ik gisteren met de jarige aan het zingen was voor de taart, was haar mama het moment aan het vastleggen. Maar willen we niet liever in het moment zijn?

De (telefoon)gesprekken die ik afgelopen week voerde, waren diepgaand en ik had de volledige aandacht van mijn gesprekspartner. Alleen al door te zeggen waar ik mee bezig was, kregen zij het gevoel om hun telefoon ook weg te leggen. Natuurlijk niet terwijl we aan de telefoon waren. Dat is niet handig.

Echt, ik ben dol op m’n iPhone 7, maar kan best zonder. Volledig offline hoeft niet, maar het kan wel en het heeft een positief effect op de beleving van mijn leven.

Hoe lang zou jij offline kunnen leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *