Er is in Nederland een intrigerende hype ontstaan. Waar men eerst neerkeek op mensen die aangeven dat zij zich in een gemarginaliseerde positie bevinden, beweert de groep – die er eerst neerbuigend over deed – zich nu ook in een gemarginaliseerde positie te bevinden. Slanke vrouwen claimen body positivity. Mannen worden gediscrimineerd en witte mensen hebben systematisch last van racisme.

Een minderheid zijn is hip.

Het viel me als eerst op bij de body positivity movement, in de jaren 60 opgericht door zwarte, forse vrouwen. Deze vrouwen creëerden een nieuwe norm waarin hun lichamen gezien mochten worden. In de mainstream media was dat niet het geval. De laatste jaren zijn het bloggers zoals Gabi Fresh – die zich niet voor niets the OG fat girl noemt – die met foto’s van hun outfits of the day (OOTD) en foto’s in bikini laten zien dat dikke vrouwen er mogen zijn. Dit inspireert andere fat girls om hetzelfde te doen.

Van die zwarte fat girls zie je niets terug, als je op Instagram op #BodyPositivity zoekt. De hashtag wordt overspoeld door witte fitgirls die zich in bochten wringen om een vetrol te fabriceren. Zo postte Victoria Koblenko een foto van haar benijdenswaardig, afgetrainde lichaam met de titel LEKKER BODY POSITIEF.

https://www.instagram.com/p/CCvClc9JUpf/

Onder haar ‘eerste online foto die 0% gefotoshopt is’, vertelt ze over haar self body shaming. For the record: dit komt dus niet vanuit de maatschappij, maar vanuit haar zelf. Ook bedankt ze ‘Linda en Miljuschka voor het op de agenda zetten van onze body issues’.

Je zou denken dat @thecurvychapter en @mayralouise daar niet al jaren mee bezig zijn. Je zou zo zelfs denken dat laatstgenoemde niet in OneWorld, Het Parool, Glamour magazine en zelfs in LINDA magazine is verschenen met haar boodschap. Je zou bijna denken dat ze niet aan tafel zat bij Pauw en  bij DWDD met haar boodschap over body positivity.

Je zou zelfs bijna denken dat er geen rel was ontstaan toen Olcay Gulsen tijdens een RTL Boulevard-aflevering aan body shaming deed. Overigens heeft Olcay in haar laatste fashion campagne ook plus-size vrouwen zich in nauwsluitende body’s laten wringen. Daarmee is  Body positivity officieel hip.

Echter zag ik vorige week de meest lugubere vorm van bewegingen kapen. Een jongeman wilde voorkomen dat het horloge van zijn vriend werd gestolen en werd genadeloos neergeschoten.

Afschuwelijk. Tragisch. En vooral zinloos!

Zijn familie organiseerde een stille tocht, een vreemde organiseerde een demonstratie. En alhoewel Baas B zijn nummer Zinloos kwam performen, stond de demonstratie in het kader van Elk Leven Telt, All Lives Matter.

Kennelijk is benadeeld, mishandeld en vermoord worden op basis van je huidskleur tegenwoordig ook hip.

Leave A Comment