Marketing

Coronavirus: een duidelijk overzicht

Er is 24/7 nieuws over het coronavirus, maar hoe zit het precies? Hoe is het ontstaan? Wat zijn de symptomen? Wanneer heb je geen symptomen? Kan je anderen dan besmetten? Wat zijn de risico’s voor zwangere mensen? Hoe kan je jezelf beschermen voor het virus? En wat is het aantal besmettingen in Nederland?

Enorm veel vragen die ik in dit overzicht zo duidelijk mogelijk zal beantwoorden, met bronvermelding. Zo hoef jij niet verschillende artikels door te spitten, maar heb je een duidelijke F.A.Q. (frequently asked questions) overzicht.

Hoe is corona ontstaan?

Waar het coronavirus is ontstaan is nog niet volledig ontdekt. Omdat het erg lijkt op SARS, zijn er waarschijnlijke theoriën. Een daarvan is dat het virus van een vleermuis komt. De vleermuis heeft het overgedragen op een gastdier, zoals de civetkat. Dat kan door bijten zijn gebeurd, maar ook door ontlasting of bloed.

Dit gastdier, de civetkat, kan het virus overdragen op mensen, wanneer het in onhygienische omstandigheden wordt geslacht. Het virus komt vrij met bloed of ontlasting. Al is het ook mogelijk door bijten of aanraken van een besmet dier.

Wat is het aantal coronabesmettingen in Nederland? Hoeveel mensen zijn overleden?

Het RIVM geeft dagelijks om 14.00 u een update over het coronavirus. Het aantal besmettingen dat zij geven, is niet het aantal daadwerkelijke besmettingen. Er worden weinig mensen getest. Als er binnen een gezin één persoon is getest en de rest is ziek, krijgen zij geen test.

Tot voor kort hanteerde Nederland het volgende testbeleid: “alleen testen als het echt nodig is. Dus mensen met zware ziekteverschijnselen worden getest, net als kwetsbare groepen zoals kankerpatiënten en een klein deel van het zorgpersoneel onder wie artsen en verpleegkundigen die op een intensive care werken en klachten hebben.” 

Ook is het belangrijk om het aantal overleden mensen per dag met een kritisch oog te bekijken. Doordat de verpleegkundigen erg druk zijn, is er weinig tijd om gevallen te registreren. Eens in de paar dagen geven zij het aantal overleden mensen door. Als er een piek is, kan dat dus ook komen doordat het meer dagen betreft.

Wat zijn de symptomen van het coronavirus?

Het coronavirus heeft veel symptomen, maar soms ook niet! Voorbeelden van symptomen zijn:

  • Hoesten
  • Kortademigheid
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Verwardheid
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn

Maar ook diarree, geur- en smaakverlies zijn symptomen. De belangrijkste symptomen zijn hoesten en koorts. Echter is het belangrijk om altijd voorzichtig te zijn. Zelfs zonder symptomen ben je besmettelijk als je corona hebt. Blijf daarom zoveel mogelijk thuis.

Wat doet corona met je lichaam? Is er blijvende schade?

Ongeveer 80% van de mensen die besmet raken met het coronavirus, heeft amper last van klachten of problemen. Dit artikel is te kort om duidelijk uit te leggen wat het precies met je lichaam doet: klik op deze link voor een duidelijke uitleg van een longarts.

Corona heeft niet alleen effect op de longen. Nieuw onderzoek laat zien dat bij ongeveer er hartschade ontstaat bij 1 op de 5 mensen die de ziekte krijgt. Dit is ook de reden dat mensen die al hartproblemen hebben, in de risicogroep zitten. Zij hebben 3 tot 4 keer meer kans om te overlijden.

Of deze hartschade blijvend is, is nog niet duidelijk. Over blijvende longschade is er nog niets duidelijk. Coronavirus is een nieuw virus, er lopen onderzoeken. Gekeken naar andere virussen, zijn er wel aannames over wat coronapatiënten aan de ziekte overhouden. Het vermoeden is dat de ziekte littekens op de longen achterlaat die niet meer weggaan en voor problemen zorgen.

Hoe zit het met zwangerschap en het coronavirus?

Tot nu toe zijn er maar tientallen zwangere mensen getest. Op basis van zo weinig onderzoek kunnen er dus nog geen uitspraken worden gedaan. Hierover is te veel onbekend. In dit artikel staan aannames, gebaseerd op de gelijkenis van het coronavirus met andere virussen zoals MERS en SARS.

Hoe lang is iemand met corona besmettelijk?

Zelfs hierover is nog geen duidelijk antwoord. @Kindnesstherapy is een van mijn volgers, die momenteel aan het herstellen is van corona. Zij heeft 3 deskundigen gesproken en drie verschillende antwoorden gekregen. Je bent niet meer besmettelijk als dit je situatie is:

  • 24 uur koortsvrij
  • 7 dagen koortsvrij
  • 24 uur klachtvrij

De laatste vind ik het meest veilige. Je kan koortsvrij zijn, maar je hoest en niest dan nog. Hoe kan je zeker weten dat je daarmee het virus niet verspreidt? Ik zou me dus vasthouden aan 24 uur klachtvrij zijn.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?

Blijf zoveel mogelijk thuis. Houd 1,5 meter afstand. Was je handen regelmatig (klik hier om te zien hoe je je handen goed wast, maar laat aub de kraan niet continu aanstaan. En schaam je niet, dit was ook nieuw voor mij!). Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.

Dit zijn de richtlijnen van het RIVM. Onder de afbeelding ga ik in op het dragen van mondkapjes.

RIVM.nl
En hoe zit het met mondkapjes?

Als je mondkapjes op de juiste manier gebruikt, heeft het dragen van een mondkapje zeker wel zin. In Azië is het al normaal. Gezondheidsexperts in Amerika, Spanje en Frankrijk adviseren dat nu ook. Als je ziek bent, beschermt het de mensen in je huishouden. (Je blijft namelijk thuis als je ziek bent.)

Maar zoals ik al zei, kan je ook ziek zijn zonder symptomen. Door het dragen van een mondkapje, bescherm je anderen. Dit moet wel goed en veilig gebeuren. Klik hier om te zien hoe je veilig een mondkapje kan dragen. De video is helaas in het Engels, omdat ik geen Nederlandse versie kan vinden.

Het RIVM zegt dat het dragen van een mondkapje zorgt voor schijnveiligheid, maar dat ligt vooral aan de mentaliteit in Nederland. Het coronavirus wordt helaas door een grote groep niet serieus genomen. Men verwacht dat deze nonchalante houding ervoor zal zorgen dat mensen zich veilig voelen door een mondkapje. Door dit gevoel zullen ze zich minder goed houden aan de richtlijnen.

Ook hebben we een tekort aan medische mondkapjes in Nederland. De mondkapjes die er zijn, zijn nodig voor de mensen in vitale beroepen.

Er zijn verschillende alternatieven, zoals stoffen mondkapjes. Deze masker zijn absoluut niet net zo veilig als medische mondkapjes. Het verkleint alleen de kans op verspreiding. En elke vermindering is meegenomen. Ook zorgt het ervoor dat je minder aan je mond en neus zit.

Ik zeg JA tegen mondkapjes, maar alleen als je het veilig gebruikt!

Dit was mijn spreekbeurt over het coronavirus

Als zzp’er heeft deze crisis ook effect op mijn portemonnee. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen begrijpelijke informatie over het coronavirus krijgt, staat dit artikel openbaar. De meeste artikels die ik nu schrijf, zijn alleen te lezen als je betaalt.

Alsnog wil ik je vragen via deze link een donatie te doen, als je het kan missen. Het is een open Tikkie link, waar je zelf het bedrag kan bepalen. Voor mijn andere artikels ontvang ik donaties vanaf €1.

Denk je dat er iets ontbreekt in dit artikel? Laat het weten via je een comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *