Bedrijven kunnen ruimte kopen voor advertenties in de Instagram timeline. Deze zien wij dan met de duidelijke vermelding “Gesponsord”. Maar eigenlijk zien we veel meer gesponsorde posts, namelijk de posts van influencers in samenwerking met bedrijven. De Reclame Code Commissie heeft jaren geleden al aangegeven dat er bij dit soort posts duidelijk vermeld moet worden dat het om gesponsorde content gaat. Alleen gebeurt dat nu niet echt. Na een lange caption en een heleboel hashtags eindigt de influencer met #ad #spon. Is this fair? Better yet, is dit duidelijk? I think not.

In Meet the Joneses online schreef ik al over influencer marketing en de manier waarop wij allemaal onbewust reclame boodschappen tot ons nemen. In het Handboek influencer marketing voor influencers vermeld ik het belang van duidelijk aangeven wanneer je gesponsord bent, op wat voor manier dan ook. De boete kan oplopen tot 225.000 euro. De regels zijn uitgebreid in het nieuws geweest. Toch kom ik regelmatig influencers tegen die het niet aangeven.

Dit zeggen de influencers zelf over #spon

Blogger en vlogger Jamie Li* schreef begin februari een open brief aan de meiden van het Ellegirl forum.

“Want ondanks de vermelding dat het om gesponsorde content gaat, zijn ze niet happy. Het moest anders. Oftewel, het is nooit goed. Best veel om op te noemen wat volgens hen allemaal mankeert aan mijn vlog en mijn manier van vermelden, dus voor alle juicy details verwijs ik je door naar het forum.”

In Het andere bloggers & YouTubers topic waren de Ellegirl meiden op z’n zachtst gezegd niet echt positief over haar gesponsorde content. Terwijl Jamie Li denkt dat fans gefrustreerd raken vanwege het feit dat een influencer “makkelijk money” maakt door te vertellen “over een lipstick of t-shirt”, terwijl de fan “elke dag zit te balen van haar zure kantoorbaan”, begrijpt Louise Rumball de negatieve emoties wel.

Louise Rumball is de oprichter van Chapter Three en een influencer met 32.000 followers op Instragram. In haar LinkedIn article zegt ze het volgende:

“Does today’s society hate #ad because they are jealous of the influencers? Or does society hate influencers #spon because we as individuals hate being sold to, knowing that the influencer probably doesn’t really like that product at all and would never really use the product in real life (even though they swear they would only push products they would use)? Yes, almost certainly. And when the #spon is hidden amongst another 20 hashtags? Well, don’t get us started on that.”

Dit komt overeen met een onderzoek van Eva van Reijmersdal, universitair hoofddocent bij de afdeling communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek wijst uit dat (het vermelden van) gesponsorde content tot weerstand leidt in blogs. Het herkennen van reclame in blogs roept negatieve emoties op. We worden boos en raken geïrriteerd.

Zo raak je geen fans kwijt met je gesponsorde content

Als je gesponsorde content niet vermeldt, riskeer je een boete. Als je het wel vermeldt, raak je followers kwijt. Hoe moet het dan wel? Ik vroeg Philip Brown, head of influencer marketing & brand advocacy strategy bij Come Round, om het verlossende antwoord. Hij staat niet achter de manier waarop influencer marketing nu wordt ingezet voor directe verkoop.

“Die smash-and-grab aanpak maakt influencer marketing een straight up shit show.”

“Bij influencer marketing wordt meteen gedacht dat een post leidt tot sales, terwijl het een lange-termijn-traject is waarbij fans een soort ‘bankrekening’​ hebben. Telkens wanneer ze een post zien en die als positief ervaren, zal het merk stukje bij beetje meer in gedachten genomen worden wanneer het aankomt op een aankoop. Sponsored content kan hier positief aan bijdragen, maar enkel als agencies en merken de aanpak veranderen. Dat betekent dat ze A) lange-termijn influencer relaties aangaan, waarbij de influencer over een periode van bijv. 12 maanden consistent content creëert, B) meer gaan nadenken over authentieke content creatie en C) ook verder dan content denken. Influencers zijn er niet alleen om content te creëren, maar hebben meer toe te voegen.” 

En dat is waar, want influencers staan dicht bij hun fans. Zij weten wat fans willen hebben en ze weten wat fans willen zien. L’Oreal snapt dat. Zij zijn een samenwerking aangegaan met 5 influencers –Emily Canham, Kaushal Modha, Patricia Bright, Ruth Crilly en Victoria Magrath – die niet alleen helpen om een nieuw, online publiek te bereiken, maar ook actief meedenken met nieuwe producten.

Op deze manier hoeven ze niet bij elke post #ad of #spon te vermelden. Het zijn namelijk brand ambassadors en product innovators. Zo kan het dus ook!

Als je nu nog niet overtuigd bent van deze doordachte manier van influencer marketing en toch voor de quick wins gaat,  heb ik een simpele oplossing: gesponsorde content van bloggers de tag gesponsord geven. Als wij het interessant genoeg vinden, lezen we het echt wel!

*Jamie Li was helaas niet bereikbaar voor commentaar

 

Leave A Comment