The Joneses, een film waar mijn marketing-hart elke keer van overloopt. Een film over een gezin dat leeft als real life sluikreclame. Zij zijn het gezin waar ie-der-een bij wilt horen: tof, sexy, hip, and they’ve got money. Wat zij hebben, dat wil jij ook. Sterker nog, dat moet jij ook! En dat is precies de bedoeling. The Joneses zijn marketeers die letterlijk een lifestyle verkopen, met resultaat, de cijfers liegen er niet om. Alle producten die zij hebben, kopen hun buren ook, en dat levert hen geld op. Briljant!

Nu zou je denken dat dit gewoon een geniale film is, maar ik zie irl ook Joneses verschijnen. Ik zie ze op Instagram en zelfs ik – toch enigzins geïntegreerd in de marketingwereld – trapte er bijna in. Hoe kan dat?

Influencermarketing

We beginnen met een lesje marketing:

Influencers zijn er in verschillende vormen en maten. Het gaan om iemand met een bepaalde autoriteit, die daardoor een heel specifieke doelgroep kan bereiken, denk aan personen met een bepaalde interesse of een bepaalde demografische achtergrond. De influencer is degene die de impact op de emoties, meningen of het gedrag veroorzaakt.

Influencers zijn de mensen waar wij tegenop kijken. Zelfs de dochter van koning Willem-Alexander en Maxima is onbewust een influencer. De Zara jurk die zij droeg, was binnen een mum van tijd uitverkocht.

Influencers zijn de Kylie Jenner-achtige meisjes op Instagram die zoveel k of zelfs m followers op Instagram hebben, puur omdat ze mooi zijn. Wat zij dragen, willen wij vrouwen dragen en de mannen willen ze als vriendin.

Dit weten zij op de redacties van tijdschriften allang. Blogger Naoki vertelt op haar blog dat ze een geweldige kans kreeg om haar product onder de aandacht van honderdduizenden vrouwen te brengen. Alleen zou dit wel €1595,-, exclusief btw, kosten. En dit ging niet om een pagina-grote advertentie. Nee, er zou een stukje komen waarin haar product ‘ontdekt’ was door iemand op de redactie. En ik maar trouw elke maand de Glamour lezen voor tips voor de donkere huid. Ik zou dus zomaar een uit-de-hand-gelopen reclamefolder aan het lezen kunnen zijn.

Flat tummy tea

Influencers maken goed gebruik van de invloed die ze op ons hebben. De inmiddels overduidelijke sluikreclame (mag ik het nog wel zo noemen als het overduidelijk is?) van “flat tummy tea”, tandenbleek kits of kleding is out of control. Niet alleen celebrities zoals Kim Kardashian – the queen of all influencers – plaatsen Instagram-fahige foto’s met het product prominent in beeld, ook de nieuwe influencers liften mee op het succes van deze nieuwe vorm van reclame.

Hoe werkt het?

Tijdens m’n research voor deze blog kwam ik erachter dat zelfs ik met mijn schampere 575 volgers geld kan verdienen op Instagram. Anna Nooshin, founder van NSMBL.nl, laat in haar boek weten dat je €3000 tot €4000 per productpromotie kan verdienen. Ik wilde me per direct inschrijven bij Instacreators, een bedrijf dat de schakel is tussen instagrammers en merken, maar kwam al snel van een koude kermis thuis; met mijn aantal volgers kan ik slechts rekenen op een paar tientjes.

Terug naar de influencers, ze zijn er in alle soorten en maten. Er zijn namelijk ook influencers die keihard gevochten hebben voor hun status. Stylisten zoals Ashlee Danso, stille marketing geniuses zoals Negin Mirsalehi of voormalig Beau Monde redactrice Jamie Li. Dit zijn mensen met een heus beroep die met hun talent een specifieke doelgroep aanspreken.

Het moeilijke is dat ik nu alles wat zij dragen, alle restaurants waar zij eten en alle producten die zij gebruiken in twijfel trek. Do you actually like this? Or is this an advertorial or branded content? Ik denk dat ik me er maar bij moet neerleggen dat dat mijn digitale wereld bestaat uit wandelende reclameborden. Tijd voor een ad-blocker dus!

Of misschien is het tijd dat jullie mij massaal gaan volgen op Instagram?

 

 

4 Comments

 1. Zieners 22 juli 2016 at 17:47 - Reply

  Geweldig geschreven, kostelijk vermaak voor zowel ogen als hersenen. ?

 2. Afrinanda 22 juli 2016 at 23:28 - Reply

  leerzaam ! Had hier zelf nooit bij stil gestaan
  Thanks voor weer een heerlijke leerzame lees moment

 3. Rowan 26 juli 2016 at 07:28 - Reply

  Ik geloof eigenlijk vrij weinig vab wat online influencers showcasen. Misschien omdat ik, net als jij, dat hele mechanisme erachter snap. I don’t know..

 4. dailymaii 26 augustus 2016 at 14:09 - Reply

  “Het moeilijke is dat ik nu alles wat zij dragen, alle restaurants waar zij eten en alle producten die zij gebruiken in twijfel trek. Do you actually like this? Or this is an advertorial or branded content?” – same thoughts..

Leave A Comment