Zondagochtend, alhoewel ik genoeg te doen heb, begin ik de dag met een uitgebreid ontbijt en een favoriete vlogs inhaalslag. Er is slechts één vlogger die ik zo interessant vind, dat ik haar vlogs volg alsof Goede Tijden Slechte Tijden is, maar dan wel on demand.
Alleen merk ik in haar laatste vlogs dat ze ineens best veel “samenwerkingen” aangaat. Officieel klopt dat natuurlijk, maar of haar fanbase doorheeft dat ze betaald w0rdt om die producten of diensten te promoten, weet ik niet.
Hoe tof ik haar vlogs ook vind, kan de ethische marketingvrouw in mij kan dat niet door de vingers zien. Daarnaast is het simpelweg “verboden berichten of andere uitingen op social media zodanig te bewerken dat de gemiddelde consument hierdoor kan worden misleid”, aldus stichting Reclame Code.
Dus, om haar, en alle andere influencers, te helpen op een ethische manier te influencen, het handboek influencer marketing.
Wanneer ben ik een influencer?
Zoals ik in mijn andere blog over influencer marketing al aangaf, kan je vanaf 500 volgers al als influencer gezien worden. Het gaat erom dat jij gevolgd wordt omdat je kennis hebt over een bepaald onderwerp waar jouw volgers meer over willen weten. Maar voor jouw geluk kennen veel organisaties het belang van de juiste volgers hebben niet en denken zij alleen aan bereik, niet aan impact. Dus als je veel volgers hebt, kan je nu je slag slaan als influencer.
Wat voor deals kan ik sluiten?
Het begint natuurlijk met cash money. Althans, het hoeft niet cash te zijn. Hoogstwaarschijnlijk is het ook geen cash. Waar het om draait is dat je een geldelijke vergoeding krijgt voor het plaatsen van sponsored content. Dit is een afgesproken bedrag dat je eenmalig krijgt, one-off payments.
Verder zijn er ook de volgende opties:
- Discounts or free merchandise: dit is waar influencer marketing mee is begonnen. Jij krijgt gratis goodies of treatments in ruil voor promotie. Betalen in natura kan je dat ook noemen.
- Equity sharing: bij nieuwe, veelbelovende organisaties is dit interessant. In ruil voor jouw promoties, krijg jij aandelen in hun organisatie. Sidenote: ik zou dit doen bij een technische start-up en niet bij de zoveelste Instagram fashion webshop.
- Revenue sharing: jij krijgt een percentage van het aantal verkochten producten dat jij promoot. Hoe meer zij dankzij jou verkopen, hoe meer jij verdient. Dit wordt ook wel affiliate genoemd.
- Licensed endorsement deals: dit is een deal waarbij jij als influencer voor een aantal jaar de ambassadeur van dat merk wordt.
- Investor deals: bij een investor deal investeer jij je geld in een product waarin je gelooft, zodat je er uiteindelijk meer geld voor terugkrijgt. En als je dan toch al investeert, kan je net zo goed jouw bekendheid inzetten om het merk te promoten, zodat je investering nog meer waard wordt.
Welke regels moet ik handhaven?
Als je zover bent dat je een deal gesloten hebt met een organisatie die dicht bij jou als influencer staat en het tijd is om promoten via jouw kanalen, zijn er wel bepaalde regels waar je rekening mee moet houden volgens de Reclame Code Social Media, tenzij je op een fikse boete zit te wachten*.
a. Reclame via Social Media dient duidelijk als zodanig herkenbaar te zijn.
b. Indien een Verspreider een vergoeding in geld of in natura ontvangt van de Adverteerder, dient dat uitdrukkelijk te worden vermeld in de uiting.
c. Aan de onder a. en b. bedoelde eis kan in ieder geval worden voldaan als de inhoud en aard van de Relevante Relatie duidelijk en op eenvoudig toegankelijke wijze geopenbaard wordt, bijvoorbeeld door opmaak en/of presentatie. De inhoud en aard van de Relevante Relatie is in ieder geval duidelijk herkenbaar indien deze conform de suggesties in de toelichting bij dit artikel wordt vormgegeven.
Stichting Reclame Code geeft een aantal saaie voorbeelden. Gelukkig zijn er ook andere manieren mogelijk: gooi een aantal hashtags in je post – #ad #advertentie #Igotpaidforthisshit #butIreallyloveit, vermeld de samenwerkingen onderaan je Youtube video. Laat je volgers weten dat het een reclameblok is. Die eerlijkheid zullen ze alleen maar waarderen.
Influencers, wat vinden jullie van deze regels? En hoe geef jij een samenwerking aan?
Waarom je site niet zelf hosten?