SuitSupply does it again. Een merk dat al jaren bekendstaat om hun oproerende campagnes weet wederom hetzelfde kunstje te flikken: met een vrouwonvriendelijke beelden heel veel publicity genereren. Ik twijfel om erover te schrijven. Zo geef ik ze namelijk de gratis reclame die ze willen. Maar des te vaker ik de poster zie, des te meer het me triggert om erover te schrijven. Touché!

Tevens kan ik wel wat reclame voor mijn blog gebruiken, dus waarom niet meeliften op de rumoer rondom SuitSupply en hun Toy Boys campagne?

Na een dag hard werken ben ik eindelijk op weg naar huis. In de tram kijk ik naar buiten, tot mijn blik op een felgekleurde abri valt. Verbouwereerd blijf ik ernaar staren. Iemand heeft twee mannen uit een tijdschrift geknipt en op de tepels van de vrouw in de poster geplakt. Gek. ‘Wat voor aparte advertentie is dit nou weer’, denk ik. Gelukkig staat de merknaam in de hoek. Thuis even opzoeken dus.

De volgende ochtend doe ik een SuitSupply Twitter search. Ik zie dat de abri meerdere mensen is opgevallen. Kennelijk is hij ook niet beplakt, maar is dat gewoon de poster, met die glijbaantieten erop.

Op de SuitSupply website zie ik meer van dit soort foto’s, afkomstig uit hun nieuwe Toy Boys campagne. Ik heb even een WTF moment. Ondertussen komen op Twitter steeds meer reacties op de abri’s voorbij.

Sterke vrouwen vs. gekleineerde mannetjes

Ik vraag u om even de tijd te nemen om deze foto’s te bekijken. Wat voor machtsverhouding ziet u hierin?

“We nemen hier onszelf als man volledig in de zeik, piepkleine kinderlijke dwergen die denken dat ze nog wat voorstellen, maar toch geen enkele impact meer kunnen hebben op de als trotse reuzen geportretteerde vrouwen”, zegt SuitSupply oprichter, Fokke de Jong. Hey als je dat had willen uitbeelden, had dat beter gekund.

Read all about it

In mijn laatste blog Awareness doet niets zeg ik dat awareness – of aandacht zoals we het hier noemen – de basis van communicatie is. De marketing manager van SuitSupply is een kei in het leggen van die basis. Overal hebben ze het erover.

Online op social media zoals Twitter, Instagram en vast ook Facebook, maar daar zit ik dan weer niet op. Grote communicatie blogs zoals Adformatie en Dutch Cowboys, maar ook onze klassieke offline media zoals televisie heeft er aandacht voor: RTL Boulevard en Van Liempt maakten er een item over. Ze schopten het zelfs tot in de krant. Dus met die aandacht zit het wel snor, maar what about the rest?

Angry moms

Aandacht is de basis voor communicatie, hierna volgen houding en gedrag. Een grote groep mannen, maar voornamelijk vrouwen zijn faliekant tegen de Toy Boys campagne. En laat nou net uit onderzoek blijken dat tweederde van de mannen zijn outfit laat uitkiezen door zijn vrouw. 30 % laat zich kleden door hun moeder en 15% zelfs door hun schoonmama”.

Wat nou als je deze vrouwen, moeders en schoonmama’s tegen het zere been schopt?

Dan denk ik niet dat zij een positieve houding nemen tegenover jouw merk en al helemaal niet overgaan tot het gewenst gedrag: het kopen van een SuitSupply pak.

Marketing vs. sales

Dutch Cowboys heeft het oordeel al klaarstaan: de Toy Boys campagne is geslaagd.

En alle buzz die er dus rondom het merk wordt gecreëerd, kunnen we niet anders stellen dat het toch een succesvolle campagne is van SuitSupply.

Los van het feit dat hun zin grammaticaal incorrect is, vind ik het nogal stellig om te zeggen dat een campagne is geslaagd, zonder te weten wat het doel van die campagne was. Ik denk namelijk dat het uiteindelijke doel toch echt ‘meer pakken verkopen’ is. En of dat lukt, betwijfel ik.

Chanel Lodik

One Comment

  1. serenitheory 3 maart 2016 at 23:33 - Reply

    Zucht. Zo een stunt waar we het uiteindelijk met z’n allen over hebben ja. Helemaal 2016 vooral. ‘Negatieve aandacht’ is natuurlijk ook aandacht en in die zin hebben ze inderdaad wel wat teweeg gebracht ja. Smakeloos. Maar goed, helemaal 2016. Goed stuk! Houd je kritische pen stevig vast, bij voorbaat dank! X

Leave A Comment