Hey, je hebt twee verschillende sokken aan”, zegt mijn collega, wijzend naar mijn KLM-blauwe en Dalton-broers gestreepte sokken. Onderweg naar ‘t werk werd ik alsmaar aangestaard door voorbijgangers. Zij dachten het, mijn collega zei het. Normaliter floept er een sarcastische opmerking uit als reactie op zo een voor de hand liggende constatering, maar vandaag ben ik voorbereid.Ja, dat klopt. Dit zijn Alzheimer sokken. Met deze sokken vraag ik aandacht voor mensen met Alzheimer. Zij vergeten namelijk veel, ook om bijpassende sokken aan te trekken.

Inmiddels 14 jaar geleden constateerden wij Alzheimer bij onze toen 74-jarige oma. Althans, we constateerden elke ochtend een nieuwe inrichting in de woonkamer. “Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is geen ouderdomsziekte, maar een hersenziekte met psychiatrische symptomen doordat delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven.”

Op 21 september World Alzheimer Day lanceerde Euro Sox de door Mart Visser en zijn inmiddels overleden mentor, Frans Molenaar, ontworpen Alzheimer socks. Twee verschillende sokken in één paar, symbool voor de verwarring die mensen met Alzheimer dagelijks meemaken. Zo ook mijn oma. Stel je voor dat je wakkerwordt en al je meubels op een andere plek ziet staan.

Met deze campagne en met deze sokken creëren we een bewustzijn over de ziekte van Alzheimer. Dit doen de mensen van World Alzheimer Day dus jaarlijks op 21 september. “Maar hoe creëer je met deze sokken dan bewustzijn bij mensen met Alzheimer”, vraagt mijn collega, net zo verward als iemand die zelf Alzheimer heeft. “Nee, het gaat er juist om dat ik mensen die niets van Alzheimer afweten aan het denken zet.

Even blijft het stil en denk ik na over wat ik zojuist gezegd heb.

Oh, en dat je die sokken moet kopen, zodat er meer geld is voor onderzoek naar Alzheimer.

Het doel van World Alzheimer Day is awareness creëren. Dit is de basis voor het eerste communicatiedoel, kennis. Na kennis volgen houding en gedrag. Maar hoe ga je van kennis over jouw merk naar een positieve houding ten opzichte van jouw merk? Of in dit geval jouw doel. En hoe ga je van die positieve houding naar het gewenst gedrag, doneren dus?

De mensen van Alzheimer socks weten het. Met deze actie slaan zij drie vliegen in één klap. Door het zien van de sokken komt er een gesprek op gang en draag ik mijn kennis over aan mijn collega. Met een simpele boodschap – deze sokken staan symbool voor de verwarring die mensen met Alzheimer dagelijks meemaken – verandert haar houding vrijwel direct en als ze de sokken koopt, is ook het doneren gelukt.

Awareness is een goed begin, maar awareness zet geen zoden aan de dijk. En hoewel mijn zussen en ik er achteraf om kunnen lachen dat mijn oma ineens vroeg of we de geiten al eten hebben gegeven, of die leuke oude dame in de spiegel dagelijks enthousiast gedag zegt, niet wetende dat zij het zelf is, gun ik anderen een oma die zichzelf en hun nooit en te nimmer zal vergeten.

Voor mij is dit reden genoeg Alzheimer socks te kopen, koop jij ze ook?

One Comment

  1. Moene 27 september 2015 at 02:24 - Reply

    Wauw!
    Dit zet me echt even aan het denken en hoeveel respect ik voor jullie heb.
    X

    Heb weer heerlijk kunnen genieten van jou schrijf talent

Leave A Comment