“There is no such thing as bad publicity.” Een veelgehoorde quote die ik nooit geloofd heb. Er bestaat toch zoiets als imagoschade? Of mensen met principes? Toch zie ik case na case waar de zogenaamde bad publicity uiteindelijk erg good lijkt te zijn. En na het zien van zoveel ogenschijnlijk succesvolle bad publicity stunts, was ik gedwongen om er toch wat meer over na te denken. Heeft slechte publiciteit dan meer nut dan wij denken?
Grolsch haakt net verkeerd in
Yuri van Gelder, de 33-jarige turner die voor Nederland uitkomt tijdens de Olympische Spelen in Rio, heeft tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol gedronken. “In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het olympisch turntoernooi, vanwege het wangedrag.”
Iemand van de marketingafdeling bij Grolsch vond het een goed idee om mee te liften op de mediasensatie omtrent zijn schorsing. Want ja, 0% Radler helpt je natuurlijk om langer bij de Spelen te blijven hangen, pun intended.
Chocomel en Blond-Amsterdam deden ook mee. De een noemt het geniaal, de ander smakeloos. Persoonlijk vind ik het grappig, maar ik ben dan ook van de foute humor. Het heeft veel weg van de internetmemes, waar ik ook fan van ben. Overigens is het absoluut too soon, maar dat hoort bij een inhaker.
Radio538 meets SuitSupply
Ook Radio538 gaat voor communicatie die “stof doet opwaaien” met hun SuitSupply-achtige poster. (Lees: vrouw = lustobject.) Een zaak waar vele oren in Nederland van klapperen, met als resultaat 402 likes en 78 commentaren op de post van de director 538Concepts. Ik heb volgens mij nog nooit meer dan 7 likes en 2 commentaren gehad.
Saillant detail: Radio538 heeft iets te veel afgekeken bij SuitSupply. De poster is nagenoeg hetzelfde als de foto die SuitSupply fotograaf Hermès in ’93 schoot.
Naast seksistisch en smakeloos is het dus ook niet eens origineel. Dit kunstje heeft men al 138405830284950227668293 x geflikt.
De kracht van bad publicity
Waarom blijven wij ditzelfde kunstje dan steeds flikken? Simpelweg omdat het werkt. “You don’t change a winning team!” Wij Nederlanders klagen eerder dan dat wij een compliment geven. Ik heb hier tevergeefs een bron voor gezocht, maar deze niet gevonden. Gelukkig is dit algemeen bekend. Daarnaast hebben we ook nog eens meer aandacht voor negatief nieuws dan positief nieuws. Zo gaat bad publicity dus gegarandeerd als een tierelier en krijgen dit soort organisaties massive exposure. In de massa die ze op deze manier bereiken, zitten ook mensen die wel fan zijn van dit soort praktijken. En zo heb je dus ineens een veel grotere fanbase.
En over imagoschade hoef je je niet druk te maken. Aangezien de mens tegenwoordig een kortere aandachtsspanne dan een goudvis heeft, is het zo vergeven en vergeten.
Bad publicity werkt. Kijk maar naar Donald Trump en Geert Wilders. Des te meer het geestelijk gezonde volk erover klaagt, des te meer volgelingen ze krijgen. Zie het als zeer goedkope guerilla marketing, letterlijk en figuurlijk.