Sinds juli 2019 werk ik niet meer in loondienst. In het afgelopen jaar heb ik vele sollicitaties gehad. Het leukste van solliciteren, vind ik onderhandelen over je salaris. Met trots vertel ik, dat ik net zoveel verdien als een witte man. Ik weet wat ik waard ben en ik weet hoe ik dat krijg. Na het lezen van dit artikel, weet jij dit als starter, jobhopper of werknemer die een raise wilt, ook.

Hoeveel verdien je als starter?

Als je net bent afgestudeerd, denk je dat je aan het begin van je carrière staat. Niets is minder waar. Terwijl ik studeerde, ging ik maandelijks naar meerdere bijeenkomsten van Logeion, de beroepsvereniging voor communicatieprofessionals. Hier deed ik waardevolle kennis op. Kennis die je niet in de schoolbanken krijgt. Kennis die ik direct kon toepassen in de praktijk. Kennis waarmee ik als communicatiemedewerker een significante bijdrage kon leveren aan het bedrijf waar ik zou gaan werken. Hier vertelde ik uitvoerig over tijdens mijn sollicitatiegesprek. Het was een van de argumenten waarmee ik kon onderbouwen dat ik zeker niet op een startsalaris hoefde te beginnen.

Als je net bent afgestudeerd, heb je misschien niet de jarenlange ervaring in dat specifieke vakgebied, maar je hebt als persoon wel kwaliteiten en overdraagbare vaardigheden ontwikkeld in het leven. Misschien zelfs tijdens je hobby. Zo ken ik studenten met betere Photoshop- en Indesign skills dan ik.

Salaris onderhandelingen bij een nieuwe baan

Onderhandelen begint met weten wat je waard bent. Blik terug op je vorige werkgever(s) en wat je daar allemaal hebt bereikt. Kijk nu naar deze nieuwe uitdaging. Kijk niet alleen naar de functie-eisen, maar lees tussen de regels door. Wat eisen ze niet, maar is wel nodig om deze functie optimaal uit te voeren? Welke kennis en vaardigheden die jij hebt, zijn van toegevoegde waarde?

Onderhandel pas nadat je de baan aangeboden krijgt

Nu je je waarde kent, is het tijd dat zij dat erkennen. Onderhandelen doe pas op het moment dat je de baan aangeboden krijgt. Dan weet je namelijk dat je in een voorkeurspositie zit. Ze willen jou hebben.

Het kan ook voorkomen dat de werkgever vroegtijdig met een bod komt. Dan kan je hierop reageren. Maar als er wordt gevraagd naar jouw salarisindicatie, kan je dat beter afhouden.

Zelf vertel ik mijn salarisindicatie zonder blikken of blozen, maar het is verstandiger om het pas over geld te hebben, als je zeker weet dat ze jou willen hebben. De volgende opmerkingen helpen om de onderhandelingen iets vooruit te schuiven:

 • Fijn dat je dit vraagt. Betekent dit dat jullie mij de functie aanbieden?
 • Is het een idee om dit gesprek te pauzeren, totdat we er beiden over uit zijn dat ik de geschikte kandidaat ben voor deze functie?
 • Dat kan ik pas bepalen als we het inhoudelijk hebben gehad over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden die bij de functie horen. 

Wat verdiende je bij je vorige werkgever?

That’s none of your business. Ok, dat ga je niet zo letterlijk te zeggen, maar wel in andere woorden. Als mensen ongepaste opmerkingen maken, stel ik altijd vragen waardoor ze zelf beseffen hoe ongepast de opmerking is.

 • Van waar deze vraag? *stilte*
 • We zouden het salaris kunnen vergelijken, maar dan moeten we eerst kijken of alle verantwoordelijkheden en de vereiste vaardigheden en kennis overeenkomen. En dat is zelden zo. Zullen we het daarom hebben over een passend salaris voor de eisen en wensen die jullie hebben bij déze functie?

Voor de directe mensen onder ons is de volgende opmerking voldoende: ik heb het liever over het salaris dat jullie hebben vastgesteld voor de taken en verantwoordelijkheden die bij deze functie horen.

Hoog inzetten, maar wel realistisch blijven 

Voel je je inmiddels comfortabel genoeg om een salariswens door te geven? Zet hoog in. Door hoog in te zetten, creëer je ruimte om te onderhandelen en eindig je op het salaris dat je wilt verdienen. Benoem niet alleen het bedrag, maar leg uit wat de werkgever daarvoor krijgt.

Zoals ik al aangaf heb ik 4 jaar ervaring in de IT-wereld als communicatiedeskundige. Daar veranderde ik stoffige onderwerpen in sexy content, die graag gelezen werd door zowel bestaande als nieuwe klanten. Voor dergelijke werkzaamheden is een salaris rond de €3200 gepast. Met deze investering haal je een expert in huis die jullie zakelijke taalcursussen gewild en aantrekkelijk kan maken voor potentiële klanten.

Ik kwam er kort geleden achter dat dit de ACA-methode heet: advantage, claim, advantage. Ik noem het gewoon beredeneren wat je waard bent.

Een hoger salaris vragen bij je huidige werkgever

Er zijn meerdere momenten om te vragen om een salarisverhoging. Bij het verlengen van je contract en tijdens je beoordelingsgesprek bijvoorbeeld. Op deze momenten gaan jullie het hebben over jouw functioneren. Bij goed presteren hoort een hoger salaris. Zelfs bij potentieel beter presteren kan een hoger salaris horen. Als jij net een opleiding hebt afgerond, stijg je in waarde. Maak de case waaruit duidelijk blijkt wat jouw bijdrage betekent voor het succes van jullie bedrijf.

Denk ook aan secundaire arbeidsvoorwaarden

Winstdeling, extra vakantiedagen, opleidingsbudget en auto van de zaak. Allemaal voorbeelden van andere manieren waarop een werkgever jou kan compenseren naar waarde. Thuiswerken was mijn favoriete secundaire arbeidsvoorwaarde, maar dat is tegenwoordig niet echt speciaal meer. Volledige reiskostenvergoeding en opleidingsbudget waren voor mij the bare minimum. Inmiddels zou ik een werkgever ook vragen naar de mogelijkheden omtrent kinderopvang.

Wat als je er niet uit komt?

Zelfs als je alles uitvoert, zoals ik adviseer, kan het voorkomen dat jullie er niet uitkomen. Zoals ik in de intro al aangaf, zijn er momenten geweest waarbij ik er ook niet uit kwam. Soms kan of wil iemand je niet naar waarde belonen. Ik schroom niet om ze dan vriendelijk te bedanken. Dit deed ik op de volgende manieren:

Gekeken naar de werkzaamheden en de doelstelling: 20% meer conversie in een paar maanden tijd, past het salaris niet. Daarbovenop denk ik dat jullie sowieso onderling moeten praten over hoe verstandig het is om een medior marketing expert uit te nodigen voor een salaris dat op mbo-niveau ligt.

Ik heb rekening gehouden met minder vast inkomen, gezien ik ook 12 uur minder wil gaan werken. Alleen zou ik met dit salaris te veel achteruit gaan. Dat is voor mij niet de bedoeling.

Ik kwam er met deze potentiële werkgevers niet uit. Het kan ook voorkomen dat je huidige werkgever niet akkoord gaat met je salariswens. Dan is het tijd om op te stappen. Dit geef je niet aan tijdens de onderhandeling. Blijf je werk naar behoren doen en zoek in je eigen tijd naar een bedrijf dat je wel op waarde kan schatten.

Dat is je verdiende loon.

5 Comments

 1. Noems 25 juli 2020 at 22:50 - Reply

  Super bedankt! Erg fijn stuk om te lezen.
  Waardevolle content ♥️

 2. Jildou 5 augustus 2020 at 15:45 - Reply

  Super interessant en leerzaam. Ik ga dit zeker opnieuw raadplegen als ik in de toekomst actief ga solliciteren.

 3. […] je misschien weet, ben ik fan van Chanel Lodik, beter bekend als Marketingvrouw. Ze houdt van onderhandelen, maar ze weet ook waar ze het over heeft. En dat is met alles zo, als je wil onderhandelen, dan […]

 4. […] weet, ben ik fan van Chanel Lodik, beter bekend als Marketingvrouw. Ze houdt van onderhandelen, maar ze weet ook waar ze het over heeft. En dat is met alles zo, als je wil onderhandelen, dan […]

 5. […] weet, ben ik fan van Chanel Lodik, beter bekend als Marketingvrouw. Ze houdt van onderhandelen, maar ze weet ook waar ze het over heeft. En dat is met alles zo, als je wil onderhandelen, dan […]

Leave A Comment