Onze oma heeft al 16 jaar lang Alzheimer. Terwijl ik jaarlijks over Wereld Alzheimer dag schrijf, heb ik nog nooit over de situatie van mijn zus – die de mantelzorg op zich neemt – geschreven. Voor ons is het al niet bijzonder meer. Toch treedt zij nu met haar verhaal naar buiten en daar ben ik supertrots op.

Het volledige gezin is afgestemd op de situatie met oma. Mijn neefje van 10 geeft zijn overgrootoma al jaren te eten, dat kan ze al een aantal jaar niet meer zelf. Al 16 jaar lang verzorgt mijn zus onze oma, 365 dagen per jaar. Als een tante, mijn zusje of ik, of één van onze nichten niet op oma kan passen, heeft zij dus nooit een dagje vrij. Mantelzorg is een baan is een 24-uurseconomie waarbij mijn zus opdrachtgever en werknemer is. Daarnaast moet ze ook de volledige financiële administratie runnen. Haar salaris is het Persoonsgebonden Budget (PGB) van €4000,- per maand, alleen dan wel verdeeld over drie man.

“Overheid brengt mantelzorgers diep in de schulden”

Met zo’n karig salaris is het wachten op problemen, schulden welteverstaan. Toen Calvin Ceder van Anti-Incasso mijn zus sprak, wist hij dat dit een verhaal is dat niet alleen in de rechtszaal gehoord moet worden. Hij schreef er een volledig artikel over.

“Mantelzorgers bijten op een houtje omdat alles in de zorg gebaseerd is op geld.”

One Comment

  1. Soraya Matik 4 januari 2017 at 23:18 - Reply

    Tranen rollen over mijn wangen. Dankjewel . Ik ben er klaar voor de wereld mag het weten. Love you Chan

Leave A Comment