IMG_5795Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Alzheimer is de meest voorkomende vorm. Vandaag is het Wereld Alzheimer dag. Pas in de avond zag ik #WorldAlzheimerDay voorbij komen.Geheel toevallig droeg ik gisteren mijn Alzheimer sokken naar een top secret interview. En vandaag bleef ik na het werk vrij lang kletsen met een collega wiens oma ook Alzheimer had, 17 jaar lang. Mijn oma pas 14.

Ik schreef al eerder over dit onderwerp. Mijn eerste blog ging over mijn Alzheimer sokken. Niet alleen een fashion statement. Niet alleen een schreeuw om aandacht, maar iets wat ook echt zoden aan de dijk zet. De volgende meer over mijn persoonlijke ervaring met Alzheimer. Ik ben ten slotte niet alleen een marketingvrouwtje, maar ook nog een persoon. Alzheimer raakt mij zo diep, dat ik er elk jaar over zal schrijven. Gelukkig heb ik wel elk jaar wat nieuws te melden.

Nou moet ik bekennen dat ik letterlijk na het typen van deze eerste twee alinea’s op zoek ging naar de actie van dit jaar. De Alzheimer sokken van 2015 vond ik geweldig. De reacties erop zorgde precies voor dat ene vonkje dat je nodig hebt om het gesprek over Alzheimer te beginnen.

Eerste televisie-commercial

Marketingtribune laat weten dat Wereld Alzheimer dag 2016 wordt ingeluid met de eerste televisie commercial van de “Samen dementievriendelijk” campagne. Deze campagne heeft als doel kennis vergroten over hoe je omgaat met dementerende mensen. En geloof me, dat is nodig. Wij waren niet te spreken over de ouderen-vervoer-buschauffeur die oma bij haar oude adres had afgeleverd. Zijn reden was dat ze zei dat ze “hier niet woont” toen hij met haar voor de juiste deur stond.

Alzheimer party

Tijdens het zoeken naar de actie van 2016 kwam ik er ook achter dat er zelfs een hele Alzheimer week is. Er zijn dus al de hele week evenementen geweest. Zaterdag 24 september sluit Alzheimer Amsterdam de Alzheimer-week af met “een levendige middag vol kennis, discussie, muziek, informatietafels” en een netwerkborrel. Speciaal voor Amsterdammers die op de een of andere manier te maken hebben met de ziekte van Alzheimer, of andere vormen van dementie.

Hier kan je voor een tientje bij aanwezig zijn. Ich bin dabei. Jij ook? Direct aanmelden kan via de mail en als je meer informatie wil, kan je op hun website terecht.

“Het mooiste woord is herinnering”

 

Toen ik de Google beschrijving las, dacht ik dat het alleen een artikel in de Linda betrof. Maar ik kwam er al snel achter dat het om een boek gaat. “Het mooiste woord is herinnering” is een bundel van verhalen van BN’ers die ook met Alzheimer te maken hebben (gehad). Van elk verkocht boek gaat €5,- naar onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum. Hier ben ik bijzonder blij mee, want hoe mooi ik de Samen dementievriendelijk-campagne ook vind en hoe gezellig de Alzheimer-week after party mij ook lijkt, die draaien alleen om awareness. En awareness doet niets!

Terwijl ik het boek aan het bestellen was, dacht ik: hey, ik kan er net zo goed eentje weggeven. Vorig jaar deelde ik een paar sokken uit, dit jaar wordt het een boek.

(N.B. Lees dit in je beste Gaston Starreveld imitatie-stem) Wil jij ook de prachtige verhalenbundel waarmee tout bekend Nederland mooie herinneringen tastbaar maakt in jouw bezit hebben? Doe dan het volgende:

  1. Deel deze blog via Facebook met #WereldAlzheimerDag en verzamel zoveel mogelijk likes. Tip: deel het openbaar, wees eerlijk en vraag gewoon om likes.
  2. Reageer op deze blog met een link naar jouw Facebook. Tip: je vrienden mogen ook reageren met een link naar jouw blog.
  3. Wacht (on)geduldig tot ik donderdag 29 september klokslag 09:00 u de winnaar bekendmaak op Twitter. Tip: als je me volgt, sta ik al in je timeline en zie je de uitslag automatisch verschijnen.
  4. Vier dat jij gewonnen heb! Tip: als je niet gewonnen hebt, kan je het boek alsnog zelf kopen (of bestellen). Al is winnen natuurlijk stukken leuker.

Als ik een steentje kan bijdragen aan meer informatie over de ziekte van Alzheimer, dan doe ik dat graag! Overigens heb ik ergens gelezen dat Alzheimer erfelijk is, dus help ik mijn toekomstige zelf ook hiermee.

 

 

 

En natuurlijk vergroot ik op deze manier ook het bereik van mijn blog,
maar dat is in dit geval slechts een fijne bijkomstigheid.

Leave A Comment