In twee jaar tijd is het aantal Instagram-gebruikers verdubbeld. In 2015 waren het er 300 miljoen. Inmiddels heeft Instagram 600 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Facebook blijft de social media winnaar, maar Instagram heeft een stevige tweede plek. Als je dan ook nog eens bedenkt dat er dagelijks 4,2 miljard likes worden uitgedeeld, is het verleidelijk om ook op de bandwagon te springen.

Maar is Instagram eigenlijk wel het medium voor jouw merk? Of verdoe je je tijd?

Op Instagram gaat het vooral over fashion, beauty, eten, reizen en sport. Als jij hier niks mee doet, moet je goed nadenken of Instagram wel geschikt is voor jouw merk. Wie behoort tot je doelgroep? Wie zijn je klanten? En waar komen ze voor? Instagram-gebruikers zijn jongeren en jongvolwassenen. Als dat niet jouw doelgroep is, is Instagram a waste of time.

http://www.marketingfacts.nl/berichten/nationale-social-media-onderzoek-2017

Een Instagram marketing strategie

Als Instagram bij je merk en doelgroep past, is de volgende stap de doelstelling bepalen. Als die doelstelling ‘meer sales’ is, moet ik je teleurstellen:

Instagram leidt niet direct tot meer sales.

Instagram-gebruikers zitten niet in de koop-modus, maar in een chill-modus. Dus van jouw posts, gaan ze niet over tot aankoop.

Er is wel een manier om je sales te boosten via Instagram, maar dat hangt sterk van het type product of dienst af. En nog meer van degene die het promoot. Sales boosten gaat bijna alleen via influencers.

Als sales niet je uitgangspunt mag zijn, waar doe je het dan wel voor?

  • Meer bekendheid
  • The person behind the brand tonen
  • Meer interactie met je klanten
  • Nieuwe collega’s werven
  • Partners aantrekken

6 tips voor succes op Instagram

Met je gekozen doelstelling als uitgangspunt, is het nu tijd voor de basis; je Instagram profiel. Een duidelijke naam (merknaam), goede profielfoto en een kick ass bio. Je hebt maar een 150 karakters om een verwachting te scheppen van het soort foto’s dat jouw volgers krijgen te zien. Dus denk er goed over na, check deze tips en vraag desnoods mensen om je heen om een mening.

Onder je bio is er ruimte voor een URL. Link naar je website, rechtstreeks naar nieuwe artikelen of vlogs. Maak er in ieder geval gebruik van!

Als je profiel staat, ben je klaar om te gaan posten. Scherpe, mooie foto’s, of grappige, inspirerende quotes. Wat je ook gaat posten, om er succes mee te boeken heb je nodig:

1. Consistency

Op Instagram moet je regelmatig posten. Regelmatig betekent el-ke dag, het liefst meerdere keren op een dag. Nu de timeline niet meer chronologisch is, heb je meerdere posts nodig om op te vallen tussen de 95 miljoen foto’s en video’s die dagelijks gepost worden. Je moet dus echt moeite doen om op te vallen.

2. Relevance

Met die kick ass bio van je heb je een verwachting geschept. Zorg dat je daaraan voldoet, met elke post. Blijf relevant voor je doelgroep en post dus wat ze verwachten. Fashion en beauty doen het altijd goed, maar als men je daar niet voor volgt, moet je het ook niet posten. Je wilt toch ook geen make-up tutorial op de Nike-Instagram zien?

3. Personality

Wie ben jij? Wie zijn jullie? Met Instagram geef je jouw merk letterlijk een gezicht. Maak het niet een online selfie album, maar laat af en toe je gezicht zien. Of waar je mee bezig bent. Instagram Stories – je weet wel, Snapchat maar dan op Instagram – is hier perfect voor.

4. Hashtags

Nee, je komt er niet onderuit. Hashtags zijn nodig! Zoek via hashtagify populaire en relevante hashtags en plaats ze in de eerste reactie onder je post. Je kan maximaal 30 gebruiken, maar ik betwijfel of je 30 relevante hashtags vindt. Hashtags in een comment werkt in de eerste instantie beter dan in je caption. En het heeft als tweede voordeel dat het ook mooier staat.

5. Branding

Maak je posts herkenbaar. Voeg je merknaam of logo toe. Bij een repost ben je zo makkelijk terug te vinden. Ik heb geen cijfers over de effectiviteit hiervan, maar het staat wel echt stukken mooier.

6. Actie reactie

Ten slotte gaat het om interactiviteit. Instagram won’t work if you don’t. Reageer op comments, laat zelf comments achter en like het één en ander. Volgers vinden het te gek als je op ze reageert. En je wilt ze toch niet het gevoel geven dat ze tegen een muur aan staan te praten?

Instagram marketing done right

Met deze 6 tips zal het aantal volgers gestaag toenemen. Heb geduld, dit gaat niet in één dag. Ik heb een gouden tip die jou gegarandeerd een follower-boost zal geven, maar die geef ik alleen prijs in de workshop.

Maar veel followers is niet alles. Social media marketing is tegenwoordig op te delen in twee kampen: degenen die gaan voor bereik en degenen die gaan voor impact. Net als Gonnie Spijkstra zeg ik: “Fuck bereik, ga voor impact!“.

Want wat heb je liever? 500 volgers die oprecht geïnteresseerd zijn in jou en je business? Of 2.000 volgers waarmee je geen interactie hebt?

Leave A Comment