Het was weer een leerzame week. Ik leerde dat je tegen genderneutraal opvoeden kan zijn, zonder dat je weet wat het is. Dat er positief gereageerd wordt op de tarieven van de meeste vrouwelijke sprekers in mijn netwerk, maar dat er waarschijnlijk toch een pay gap is. En ik haalde een nieuwe opdracht binnen, door de activistische moeder uit te hangen op Instagram.

Actief anti-racistisch, anti-seksistisch, anti-homofoob en anti-transfoob opvoeden

Je kind aankondigen als persoon in plaats van het gebruikelijke jongetje of meisje gaat echt te ver, las ik op Instagram Stories. Ik snap dat niet. Discriminatie zit in geschreven en ongeschreven regels en begint al bij de kadootjes die een ongeboren kind krijgt, gebaseerd op hun geslachtsorganen.

Zelf ga ik voor radicale gelijkwaardigheid. Daar is de huidige maatschappij niet op ingericht. Dit betekent dat ik actief moet letten op alle subtiele, impliciete manieren waarop mijn kind wordt beïnvloed.

Dit is ook de reden dat ik de aflevering van Juf Roos, waarin Gijs een indianentooi draagt, direct wegzap. Het is culturele toe-eigening en een cultuur is geen kostuum. Zoals gewoonlijk deelde ik dit in mijn Stories en deze keer leidde het tot een nieuwe opdracht.

Bij Juf Roos zijn ze momenteel bezig met het verbeteren van hun programma. Na de vakantieperiode komen ze bij me terug met hun plannen. Zoals gebruikelijk stuurde ik ze direct door naar de website met mijn tarieven. Ja, het tarief waar ik vorige week nog gedoe over kreeg, toen een bedrijf me in wilde huren om de anti-racisme masterclass te geven.

Pay Gap

Na mailcorrespondentie over de inhoud van mijn masterclass viel een klant over mijn tarief. 2300 voor een uur? Ik stuurde hem een link naar een artikel waarin deze prijs duidelijk wordt uitgelegd, maar zijn reactie zette me aan het denken: krijgen vrouwelijke sprekers minder betaald dan mannelijke sprekers?

Als ik de eerste reacties van mijn LinkedIn-contacten moest geloven, is dat zeker niet het geval. Bijna alle vrouwelijke sprekers die ik sprak, krijgen positieve reacties op hun tarief. Pas na deze reactie op mijn vraag “hoe reageren mensen op je tarief”, snapte ik waardoor dat kwam.

Sowieso is het altijd te hoog, maar als je dan de prijzen van de mannelijke spreker of trainer te horen krijgt, blijkt die gelijk of zelfs hoger. En daar lijkt dan geen discussie over te ontstaan.

Maar hoezo krijgen de dames die ik spreek dan positieve reacties op hun tarief? Dus vroeg ik naar hun tarief en toen viel het kwartje. Vrouwelijke sprekers krijgen wél minder betaald dan mannelijke sprekers, omdat vrouwelijke sprekers vaak minder vragen dan mannelijke sprekers.

Met mijn tarief zit ik op het niveau van een man, zoals het hoort. De sprekers die positieve reacties krijgen, zitten daar ruim onder. Zelfs ervaren sprekers, of sprekers met een specifieke expertise. En op een koopje reageren we bijna altijd positief, toch?

Ladies, know your worth. Then add tax!

Koude acquisitie voor beginners

Mijn tarief is onlangs ook omhoog gegaan. Ik ben momenteel erg bekend vanwege mijn kennis over dit specifieke en populaire onderwerp in de hedendaagse samenleving. Mensen weten me te vinden, via nieuwsartikels, Instagram of viavia. Zoeken naar nieuwe klanten hoeft eigenlijk niet. Toch heb ik van de week voor het eerst aan koude acquisitie gedaan.

Racisme en discriminatie bespreekbaar maken is wat ik dagelijks doe, maar zo natuurlijk als het mij afgaat, gaat het bij anderen niet. Van Instagram-volgers kreeg ik DM’s over de anti-racisme masterclass. Goed idee voor bij mij aan het werk, maar ik durf het niet voor te stellen.” “Dan doe ik het toch”, zei ik, praktisch als ik ben.

Dat dit niet zo 1,2,3 gaat, kwam niet in me op. Na een week uitstellen, moest ik er echt aan geloven. Op LinkedIn kan je mijn mail lezen en de feedback die ik erop kreeg van andere professionals.

Helaas heb ik nog geen reactie van het bedrijf ontvangen. Misschien even nabellen?

Leave A Comment