foto (2)Funda Müjde, actrice, cabaretière en columniste. Sinds kort mag zij een nieuwe functie achter haar naam plaatsten: heldin.

7 jaar geleden raakte Funda als taxipassagier betrokken bij een auto-ongeluk in Istanboel. Hier hield zij een incomplete dwarslaesie aan over. 7 jaar later deed zij iets bijzonders: zij ging terug naar de stad waar zij haar ongeluk kreeg, op de fiets!

Deze fietstocht is het eerste project van Stichting Bewegen is Leven. Een stichting die zich inzet voor het belang van sporten, juist voor mensen met een beperking.
Sinds mei ben ik het nieuwste lid van team Bewegen is Leven. Terwijl Funda naar Turkije fietste, gebeurde er in Nederland van alles achter de schermen.

Dag Funda!

28 mei vertrok Funda vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam. Een spektakel gehost door Jörgen Raymann en Ali B met speeches van Sylvana Simons, Agnes Jongerius en Louk Burgers (directeur van de Sportbank).

Vooraf aan dit event moest er veel gebeuren: een uitnodiging schrijven, een gastenlijst samenstellen en het draaiboek voor het event maken. De maand mei was een drukke maand. Voor mij extra druk, omdat ik ook twee kinderen erbij kreeg.

Het nieuwe samenwerken

Terwijl Funda fietste door de meest prachtige landen, bleven wij achter in Nederland. Ieder met z’n eigen taak. De balletjes moesten blijven rollen, dus werd er goed gewerkt:

  • 10380885_10154191985540276_6287537287740775023_nBrainstormsessies voor acties om meer naamsbekendheid te krijgen.
  • Wekelijks een planning voor het uitvoeren van de Social media strategie via Be social online.
  • En natuurlijk het up-to-date houden van de website door Boy Wonder Media

In elk land dat Funda passeerde kwam de media op haar af. Ontvangst door de ambassade in het land, haar fietstocht en aan wat touwtjes trekken in Nederland zorgde hiervoor.

Wat deed Funda zelf, naast fietsen? Wekelijks schreef zij een column voor de Telegraaf en het Noord-Hollands dagblad en deed zij twee radio interviews. Minstens vier keer in de week – de laatste weken zelfs dagelijks – had Funda contact met het team. Foto’s, de hoogtepunten van haar dag, haar toestand (fysiek en geestelijk), alles wilde ik weten. Zo kon ik via haar Facebook meer dan 4000 fans op de hoogte houden.

Terwijl Funda onderweg was, bleven wij keihard werken, zodat Funda en Stichting Bewegen is Leven in de media bleven verschijnen. In juli reisde Efza – Funda’s dochter en tevens meest-actieve medewerker van Stichting Bewegen is Leven – zelfs naar Istanboel om de locatie en organisatie te regelen voor Funda’s finish.

Een lang weekend Istanboel

22 augustus, na maanden hard werken is het tijd voor rust. Terwijl Funda in drie maanden tijd naar Istanboel fietste, doet team Funda het in drie uur met het vliegtuig. Van vrijdagochtend tot en met maandagavond zitten wij in Istanboel. Doordat alles digitaal gebeurt, zien wij elkaar zelden. Een weekend samenzijn zorgt voor wat ‘bonding’.

Zaterdagavond gaan we naar de andere kant van Istanboel om Funda te verrassen. Zij weet dat wij in het land zijn, maar verwacht ons pas morgen te zien bij de finish.
Op haar laatste avond eten wij met z’n allen bij een Turks eethuis. Terwijl ik geniet van een verse linzensoep en klets met Yunus, Funda’s blinde meefietser, zie ik een fietsgroep aankomen.

“Dit gebeurt dus steeds. Nu zien jullie het ook,” Funda vertelt hoe zij overal verrast wordt door wielrenners. Zij komen hun respect tonen en brengen haar bloemen en lekkers. Terwijl de ene fietsploeg nog geeneens fatsoenlijk heeft plaatsgenomen, komt de andere alweer aangereden.

Het is een bijzondere avond.

foto 3

Confetti, muziek en wijn

24 augustus, vandaag is het zover: Funda gaat finishen. Terwijl Ezgi en ik onderweg zijn naar het consulaat, komen we een gigantische groep wielrenners tegen. De voorste fietsers hebben welkomstborden bij zich, zelfs in het Nederlands! We moeten opschieten en springen in een taxi naar het consulaat.

Daar aangekomen is Funda niet ver meer. In spanning staan we met de smartphone in aanslag om het ‘moment suprême’ voor eeuwig vast te leggen. Onder luid gejuich van familie, vrienden en collega’s fietst Funda door de finishlijn. Na haar volgen meer dan 500 meefietsers – valide en mindervalide.

Bvzt8ffIgAA8QnI

Foto credits: Marc Guillet

Een zwerm van mensen verzamelt zich om haar heen. Foto’s, felicitaties en bloemen. Het wordt allemaal even te veel. Ron to the rescue!

In de afgelopen drie maanden week hij enkel van haar zijde, om achter haar te staan. Samen met zijn broer volgde hij Funda in een camper. Hij is letterlijk haar steun en natuurlijk ook toeverlaat. Een geweldige man.

Hij duwt haar naar boven zodat zij vanaf de trap kan zien wie haar is komen verwelkomen. Tranen van blijdschap, alles wordt wazig voor mijn ogen. Is het de hitte? Is het de muziek? Of is het de sfeer? Het is een combinatie. En het zien van al die mensen die hun respect voor Funda uiten.

Na maanden letterlijk grenzen overschrijden en steeds het beste uit haarzelf halen, verdient Funda het om op deze manier onthaald te worden.

Een warm gevoel krijg ik ervan. Alsof ik samen met al deze mensen, haar vrienden, familie, collega’s en meefietsers in één omhelzing sta. Samen sluiten wij haar in en tillen haar omhoog.

Ik kijk naar Funda en weer een besef: she did it! Fietsen van Amsterdam naar Istanboel, met een dwarslaesie. Ik werk voor Funda Müjde, heldin. Ik kijk naar mijn team en denk:

We did it. We did it together.

 

Chanel Lodik

Leave A Comment