In de huidige crisis staat iedereen te springen om werk. Alleen is dat werk nogal schaars. Volgens het CBS waren er in 2013 zeshonderd-zesenvijftig-duizend werklozen in Nederland. Dat zijn er honderd-negen-en-veertigduizend meer dan in het jaar ervoor. Er zit sinds 2008 een stijgende lijn in het aantal werklozen in Nederland. Helaas kunnen we dat niet zeggen over de banengroei.

Dit resulteert in veel kandidaten voor één functie. Uitzendbureaus en detacheringsbureaus komen om in het aantal werkzoekenden. Hieronder vallen ook onze ‘grijze’ Nederlanders, de ouderen. Samen met andere minderheden worden zij gediscrimineerd op de arbeidsmarkt.

De Rijksoverheid gaat leeftijdsdiscriminatie onder andere tegen met regelingen die het voor werkgevers aantrekkelijk maken om ouderen aan te nemen.” Gelukkig staat de Rijksoverheid klaar voor deze burgers. Ook discriminatie op basis van afkomst, racisme dus, wordt tegenwoordig vaker besproken. Het is te hopen dat dit snel op de politieke agenda terechtkomt.

Starters met 5 jaar ervaring

Echter er is een vorm van discriminatie die amper ter sprake komt.
Dit is ook een vorm van leeftijdsdiscriminatie; het betreft namelijk de jongeren. Doordat er zoveel werklozen zijn, kunnen werkgevers kiezen uit mensen met (jarenlange) ervaring. Hierdoor kom je als student, of pas afgestudeerde, niet aan de baan.

Studenten hebben namelijk geen of nauwelijks ervaring in de bedrijfstak waarin zij zijn afstuderen. Het is begrijpelijk dat de voorkeur uitgaat naar een ervaren kandidaat. Men gaat ervan uit dat hij sneller ingewerkt is en beter zal presteren. De vraag is alleen wáár studenten of pas afgestudeerden de gewenste ervaring op moeten doen.

Onlangs ben ik afgewezen voor een functie als webredacteur waarbij er specifiek naar een student gevraagd werd.

“Wat wij zoeken, is iemand die aantoonbare ervaring heeft met webredactie en communitymanagement. Natuurlijk hebben studenten niet al jaren ervaring op die vlakken, zoals je terecht zegt. Toch waren er kandidaten die wel genoeg ervaring op deze twee terreinen hadden om ze uit te nodigen voor een vervolggesprek.
Jij hebt duidelijk veel ervaring met klantcontact en customer service. Zouden wij iemand zoeken als customer service representative, dan was je misschien wel uitgenodigd. “
Dit is één voorbeeld van de vele afwijzingen op basis van ervaring. Ik besloot op onderzoek uit te gaan: een zoektocht naar startersfuncties voor webredacteuren. Tot mijn verbazing is men zelfs bij een startersfunctie op zoek naar iemand met ervaring.
Om te beginnen heb je dus al ervaring nodig.
Een ervaren stagiaire
Een andere optie is om stage te lopen. Een stage is bedoeld om werkervaring op te doen. Zo leer je het werkveld kennen en weet je wat je te wachten staat wanneer je afgestudeerd bent. Het eerste stagebedrijf dat ik tegenkwam zocht iemand met het volgende profiel:
 • Je volgt een relevante opleiding op HBO of WO niveau (journalistiek, nieuwe media & digitale cultuur, communicatie);
 • je hebt ervaring met het schrijven van webteksten;
 • je kunt overweg met een beeldbewerkingprogramma (Photoshop);
 • je bent enthousiast en sociaal (ook online), vindt het leuk om actief informatie te vergaren;
 • je werkt secuur, je bent allergisch voor spelfouten;
 • je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Nederlands;
 • je hebt goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden in het Engels;
 • je hebt affiniteit met het werk van War Child.

Inmiddels denk ik dat het duidelijk is tegen welke muur je aanloopt als jongere; de muur van ervaring. Je bent net afgestudeerd en wil graag beginnen aan de rest van je leven, maar vooral wil je graag beginnen je studieschuld af te lossen. Helaas is er voor ons jongeren geen werk. Tenzij je, zoals het bedrijf waar ik gesolliciteerd heb adviseerde, niet in je studierichting gaat zoeken, maar naar bijbaantjes blijft zoeken.

Mijn nichtje van 9 ‘werkt’ bij de kinderboerderij. Zij is de toekomst, want tegen de tijd dat zij afstudeert als dierenarts, heeft zij de gewenste werkervaring opgebouwd. Jong geleerd, is oud gedaan.
Chanel Lodik

One Comment

 1. Christy 31 maart 2014 at 16:49 - Reply

  They call us the lost generation already. Ik hoop echt dat er snel verbetering komt in deze situatie.

Leave A Comment