Pokémon Go, een wereldwijde hype. Nog voordat het officieel verkrijgbaar was in de Appstore, vroeg mijn collega of ik “hem ook al had”. “Natuurlijk niet! Ik ben volwassen én ik heb een leven”, reageerde ik enigszins verbaasd. Op dat moment wist ik nog niet dat zelfs 82-jarigen wel in zijn voor een potje Pokémon. Sorry Nick!

Nog geen week erna las ik overal dat Pokémon Go de privacy-instelling handig gebruikt. De locatievoorziening worden door restaurants en cafés gebruikt om spelers naar hun tent te lokken. Daarnaast heeft Pokémon Go volledige toegang tot je Google account. Dat wil zeggen: je Gmail-berichten, foto’s die zijn geüpload naar Google Photos, bestanden in Google Drive en je zoekgeschiedenis.

“Ja, kijk daarom gebruik ik Pokémon Go dus niet, Nick. Ze lezen je al je e-mails mee. Tis echt inbreuk op je privacy, hè!”

Op dat moment dacht ik niet aan alle andere apps waarmee ik mijn privacy regelrecht de prullenbak in mik.

Niet toegankelijk, of toch wel?

“Ik zag op Facebook dat jij een date had met een vent met een lelijk auto”, zei mijn collega gisteren. Ik snapte totaal niet waar z’n opmerking vandaan kwam aangezien ik:

  1. niet date
  2. dat niet zou doen met iemand met een lelijke auto (Grapje)
  3. en dat al helemaal niet op Facebook zou posten.

Maar snel besefte ik waar zijn opmerking vandaan kwam; ik had gereageerd op een hypothetisch verhaal van een vriend. Maar hoe kan mijn collega dat dan zien? Ik heb zo ongeveer al mijn collega’s in een “niet toegankelijk” lijst waarmee ik ze van mijn Facebook-activiteiten afscherm. No offense, ik vind jullie toppers, maar geloof me, jullie zitten echt niet op al mijn Facebook-verhalen te wachten. Ik doe dit om jullie te beschermen!

Ik wou per direct mijn Facebook-account verwijderen, zoals ik jaren geleden al deed. Facebook draait tegenwoordig niet meer om de statusupdates van vrienden. Nee, tegenwoordig ben je als Facebooker een soort voyeur die kijkt naar wat je vrienden liken. I literally did not sign up for this.

Gesponsorde Instagram-posts

Nog zo’n type Facebook-stunt. Toen zij in april 2012 Instagram overnamen was ik al bang. Er komen toch geen advertenties? Ze snappen de essentie van de app toch wel? Gelukkig gaf Mark Zuckerberg aan dat ze vooral “zullen samenwerken om Instagram door te ontwikkelen” en er “nieuwe features bijkomen om een nog betere mobiele foto ervaring te bieden”. Ik kon het zweet van mijn voorhoofd afvegen.

Of toch niet echt. Het is natuurlijk wel Facebook en Facebook draait allang niet meer om de users, maar om het verdienen aan users. Nog geen maand na de overname veranderde het “geen advertenties-verhaal” in een “voorlopig geen advertenties-verhaal”.

Inmiddels is Instagram volledig op de schop. Mijn timeline is niet meer op chronologische volgorde, maar gebaseerd op relevantie. Zelf kan ik natuurlijk niet bepalen wat ik het meest relevant vind, dus bepaalt Instagram/Facebook dat voor mij. Ook word ik na elke 5 foto’s getrakteerd op een gesponsorde advertentie. Top, die nieuwe features!

Badkamertegels via WhatsApp bestellen

Ondertussen is ook mijn geliefde WhatsApp overgenomen door Facebook. Wederom zei Mark dat er van advertenties absoluut geen sprake zou zijn. En ik geloofde er ook echt in! Ik heb weliswaar nog geen advertenties op WhatsApp gezien, maar wel naar aanleiding van. Ja, dat was ff schrikken toen ik op WhatsApp badkamerstegels met mijn nicht besprak en een paar uur daarna een advertentie voor goedkope badkamertegels op Facebook tegenkwam. Vooral omdat ik WhatsApp op mijn smartphone gebruik en Facebook via mijn laptop.

Eind augustus haalde WhatsApp weer eens de headlines. In een statement lieten ze weten dat ze telefoonnummers van gebruikers gaan delen om Facebook in staat te “stellen betere vriendsuggesties te doen en relevantere advertenties te tonen. Hier zit ik dus echt niet op te wachten!

Gelukkig kan je dit voor nu nog uitschakelen door deze stappen te volgen. Ik zie niet in hoe ik mijn privacy kan beveiligen, tenzij ik mijn smartphone in z’n algeheel wegdoe. Want tja, zelfs irl worden we gevolgd.

Wie geeft mij de gouden tip?

One Comment

  1. kittekatje 8 september 2016 at 21:09 - Reply

    Enge gedachte eigenlijk. Facebook heeft een soort monopoly als t gaat om social media kanalen :S
    Gelukkig had ik de whats ap privacy instelling al gedaan.

Leave A Comment