The day after: Nederland is nog steeds in de roes van de overwinning op Costa Rica. 120 minuten waarin Nederland kans na kans creëerde, maar helaas niet raak schoot. 120 minuten waarin heel Nederland in spanning voor hun scherm zat. 120 minuten voordat Louis van G(eni)aal met z’n doordachte zet op de proppen kwam: de keeperswissel. Cillessen wisselen voor Krul, geniaal.

Bron: Reuters

Bron: Reuters

Ik ben één van die vrouwen die niet geïnteresseerd is in voetbal. Ik weet wél wat buitenspel is en hoe het acteerwerk tijdens een schwalbe eruitziet. Dit heeft meer te maken met mijn vrienden die voetballers zijn, dan mijn verdieping in het spel zelf.

Maar dan heb je één keer in de vier jaar de FIFA World Cup. Het wereldkampioenschap voetbal. Het WK. De hele wereld staat in het teken van voetbal. Niet alle landen doen mee, maar iedereen heeft wel een land wat zij de wereldtitel gunnen.

Café de Zon, Amsterdam

Café de Zon, Amsterdam

Ook hier in Nederland hebben mensen een voorkeur. Maar de meeste duimen voor Holland. De straten kleuren Oranje en rood-wit-blauw: vlaggen, tenues, samba-shirts en Donders-pakken.  Iedereen doet mee. We laten de leeuw niet graag in z’n hempie staan. Cafés worden gezelliger, het bier goedkoper en het is elke week feest. Gisteren ook weer.

Terug naar je eigen land

En dat terwijl het een paar dagen geleden nog heibel was. De bestuursrechter oordeelde dat Zwarte Piet een negatieve stereotypering voor de donkere mens is. De hel brak los. De ‘zwartjes’ moesten maar terug naar waar zij vandaan komen. Dit is in vele gevallen een ziekenhuis hier in Nederland, maar dat terzijde. Twee dagen later waaide de discussie over en werd er weer gejuicht. Ook voor de ‘zwartjes’ Lens, De Jong, Wijnaldum en vooral voor Depay.

De flow

Hoe kan de stemming zo overslaan? Van lijnrecht tegenover elkaar naar zij aan zij? Met z’n allen zaten we in een flow: “een mentale toestand waarin iemand volledig opgaat in zijn of haar bezigheden.”  Zie Nederland als een bedrijf: het volk als de medewerkers, het voetbalteam als managers en Van Gaal als de directeur.

Wanneer je medewerkers een flow laat ervaren zorg je voor motivatie en betrokkenheid, aldus Managementsite. De flow kan je laten onstaan door:

  1. optimaal uitdagende doelen – de wedstrijd winnen;
  2. continu en direct feedback – de commentator voorziet ons hiervan.

Unity in diversity

Al het andere is voor 90 minuten vergeven en vergeten. Het enige wat telt is dat wij moeten winnen. En dit is dan ook de reden dat Nederland de FIFA World Cup 2014 moet winnen. Zolang Nederland wint zijn wij één. Met z’n allen gaan we aan de bier en schreeuwen we: Hup Holland Hup!

Bron: ANP

 

 Chanel Lodik

Leave A Comment