“Heeey girl, DM me je email adres eens. Vind jouw schrijfstijl wel scherp.” Ik zie een onbekende naam, dus kijk wie mij benadert op Twitter. Het is een actrice, presentatrice en blogger met bijna 12.000 volgers.

This is it. Nu gaat het gebeuren! Ik ben eindelijk ontdekt als schrijver.

Ik zie het al helemaal voor me. Ik ga schrijven voor een BN’er. Ik hoef nooit meer te werken.

Ok, misschien liep ik te hard van stapel. Maar dat mijn plan binnen twee DM’s in duigen zou vallen, zou je ook niet denken.

“Je bent scherp, snel en ik vind het leuk hoe je schrijft. Ik denk dat jouw studie aansluit bij mijn blog. Moet je nog stage lopen?” Kennelijk is mijn schrijfstijl niet scherp genoeg om de blog over mijn opleiding goed te lezen. Hierin staat namelijk dat ik geen stage loop, maar tijdens de opleiding opdrachten uitvoer voor bedrijven. “Ik loop geen stage, maar als je een interessante klus hebt, hoor ik het graag!” “Cool! Ja ik ben op dit moment opzoek naar een stagiair of iemand die ervaring wil opdoen”

Ervaring opdoen? Op mijn Twitter-profiel staat: Klant contact deskundige, marketingcommunicatie Stichting Bewegen Is Leven, kritische consument en vooral social media wispeltuur. Een deskundige lijkt me niet echt iemand die nog ervaring op moet doen.

Waar is een stage goed voor?

Zoals ik al eerder vertelde zijn werkgevers op zoek naar mensen met ervaring. Als student of pas-afgestudeerde heb je deze ervaring nog niet. Tijdens je studie leer je de theorie. Bij je stage voer je deze uit in de praktijk. Wanneer je dan afstudeert, ben je gelijk rijp voor de werkvloer. City Portal Rotterdam geeft nog een aantal redenen voor stages:

 • Toetsen waar je interesses liggen.
 • Inspiratie opdoen voor een onderwerp voor je scriptie.
 • Oriënteren op de arbeidsmarkt.

Als je het vanuit de student bekijkt, is een stage essentieel voor een toekomstige carrière. Maar what’s in it for you, als bedrijf?

Salaris €0,00 per uur

Een onervaren, doch zeer enthousiaste gratis werknemer. Iemand die van alles wil doen, waarvoor je niks hoeft te betalen. Natural talent ziet deze drie voordelen van het aannemen van een stagiaire:

 1. Een kans om professionals van dichtbij mee te maken voordat je ze ‘officieel’ aanneemt om je organisatie te komen versterken.
 2. Er is altijd werk dat gedaan dient te worden. Binnen een goed team staat de ‘to do list’ vol en worden hier vaak dagelijks nieuwe taken aan toegevoegd.
 3. De laatste reden is het feit dat jeugdige professionals zorgen voor een uitbarsting van energie, opwinding en nieuw perspectief binnen je organisatie.

“Er is altijd werk dat gedaan dient te worden. Al snel kun je zien welke stagiaires ervaring hebben en direct de diepte in kunnen met meer complexe werkzaamheden, terwijl de beginnende meewerkstagiaires juist basis werkzaamheden kunnen oppakken zoals administratieve taken of kleinschalige onderzoeken.”

Dit is synoniem voor ‘rotklusjes die de betaalde medewerker liever niet doet’. En laat dit nou mijn probleem zijn met stages. Het kan de brug zijn naar een echte baan, maar het kan ook gewoon een onbetaalde flutbijbaan zijn.

Maatschappelijk verantwoord stagelopen

Hoe vind ik dan wel een geschikte stage? Bij welke bedrijven kan ik aankloppen?

 1. Bedrijven die een stagevergoeding geven. Je bent wellicht een slechtbetaalde kracht, maar juist bij deze bedrijven krijg je serieuze taken die een ‘normale’ werknemer ook krijgt.
 2. Non-profit organisaties. Dit zijn instellingen die roeien met de riemen die ze hebben. Als stagiaire ben je een zeer-gewenste riem die ervoor kan zorgen dat ze net wat harder kunnen roeien.
 3. Kleine/net-opgerichte bedrijven. Hier doet een klein team veel werk en zijn er zat uitdagende opdrachten uit te voeren. Je kan er veel ervaring opdoen.

Ten slotte raad ik je aan om bij het sollicitatiegesprek te vragen naar de werkzaamheden die je uit gaat voeren. Zorg dat je een duidelijk contract hebt waarin die taken beschreven staan. Zo heb je een houvast wanneer je uiteindelijk toch het sloofje van het kantoor wordt.

10 Comments

 1. Chahrazad 31 juli 2014 at 15:17 - Reply

  Precies! Ik loop momenteel stage en hoewel ik leuke taken heb, merk ik ook dat soms wel van die klusjes krijg die mijn collega’s gewoon liever niet willen doen en het dus maar naar mij opschuiven.

  • chanellodik 1 augustus 2014 at 07:48 - Reply

   Zorg er wel voor dat je stagebegeleider dit niet leest. Of juist wel. Maak het bespreekbaar. Vraag of dit de werkzaamheden zijn die je ook uit zou moeten voeren als je echt in dienst was van het bedrijf.

   Het kan namelijk ook dat je het dan ook had moeten doen.

 2. Lea 31 juli 2014 at 16:58 - Reply

  Wauw!! Super succes girl ???

 3. lisettepool 31 juli 2014 at 18:15 - Reply

  Die laatste tip is erg slim, daar ben ik mee de mist in gegaan bij mijn vorige baan.

 4. Fashion Cranberry 1 augustus 2014 at 07:38 - Reply

  ik heb nooit stage gelopen, maar als ik dit zo lees ben ik blij ook ;).

  • chanellodik 1 augustus 2014 at 07:48 - Reply

   Ja, het kan misgaan, maar zoals in de blog vermeld, zijn er genoeg bedrijven waar je wel een goede stage kan lopen. Ik raad stages wél aan!

 5. jeff 1 augustus 2014 at 09:29 - Reply

  Niets komt voor zijn tijd en geduld is een schone zaak iets Wat je al doet, doe je BEST God doet de rest…… Veel kracht en wijsheid in de/je carriere waar een wil is vindt je altijd de weg en moge alles Wat je doet dat de positive energy altijd je kracht geeft

 6. Glamorouslifestyle 1 augustus 2014 at 12:14 - Reply

  Het laatste is zeker een goede tip! Denk dat veel stagiaires hier de mist in gaan, ik probeer de stagiaires bij ons bedrijf altijd zo goed mogelijk te sturen en dat ze zelf ook hun mondje open doen wanneer ze er anders over denken!

  • chanellodik 1 augustus 2014 at 20:07 - Reply

   Hulde aan jullie. Dit is de manier om om te gaan met stagiaires. Sturing is nodig, maar eigen initiatief durven tonen nog meer. En vooral de mogelijkheid om dat te kunnen is belangrijk!

 7. keybykim 2 augustus 2014 at 09:51 - Reply

  Ik vind stages eigenlijk altijd wel goed. Met bepaalde beroepen is een stage vaak je enige kans tot verder succes in je beroep!

Leave A Comment