Oumaima (20) is een niet-traditionele moslima die zonder hoofddoek door het leven gaat. Net als het merendeel van Nederland, ben ik ook niet goed op de hoogte van hoe het nou precies zit met de positie van vrouwen in de moslimgemeenschap. Wie kan ons hier beter van op de hoogte stellen dan een vrouw uit de moslimgemeenschap? “Je bent als vrouw gemaakt om te zorgen voor je man en gezin”.

Oumaima is een prachtige, voluptueuze jongedame van Marokkaanse afkomst. Hierdoor ging ik ervan uit dat zij moslim is. Alleen draagt zij geen hoofddoek, het kenmerk van de moslima. Wat maakt haar dan eigenlijk wel een moslima? “Ik bid vijf keer per dag, niet altijd op tijd, maar altijd vijf keer. Daarnaast volg ik de regels van de Koran, wat ervoor zorgt dat ik een goed mens ben. Voor mezelf en voor anderen. Hierdoor sta ik dichter bij mijn geloof”.

Gerespecteerde vrouwen

Wanneer zij gaat trouwen zal zij een hoofddoek dragen en haar kledingstijl aanpassen. “Een man heeft sowieso meer respect voor een vrouw met een hoofddoek die zich gedraagt zoals omschreven in de Koran. Nu word ik meer lastiggevallen door jongens, omdat ik geen hoofddoek draag. Wanneer ze mij leren kennen en zien wat voor persoon ik ben, verdien ik dat respect terug”.

Geert Wilders is politicus die geen positief woord over de moslimgemeenschap heeft. Althans, zover ik heb kunnen ontdekken. Er ligt zelfs een rapport over Geweld tegen vrouwen binnen de Islam. Als je dan een doorsnee gezin neemt, zoals dat van Oumaima, blijkt het er heel anders aan toe te gaan. “Mijn vader ziet me liever met hoofddoek, omdat hij dan ook de geruststelling heeft dat ik minder word lastiggevallen. Mijn ooms zijn gewoon chill en hebben er eigenlijk ook niks over te zeggen. Mijn ouders staan altijd op een lijn. Mijn vader heeft veel respect voor m’n moeder en is het altijd met haar eens. Samen zijn ze één”.

“Mijn diploma is mijn back-up”

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek liegen er niet om: het aantal vrouwelijke Marokkaanse studenten op het hoger onderwijs is hoger dan het aantal mannen. Oumaima is één van die vrouwelijke studenten. Wat gaat zij doen wanneer zij haar diploma heeft behaald? Wat is het toekomstperspectief van een moslima? “Mijn diploma is mijn back-up. Het liefst word ik een huisvrouw die voor de kinderen zorgt en een warm bord met eten klaar heeft staan als haar man thuiskomt van het werk. Dat is echter mijn eigen keuze, als een vrouw wilt werken , staat zij vrij in haar keuze”.

Wat staat hierover in de Koran?

“Dit is moeilijk, ik ben geen geleerde en spreek me er daarom ook niet graag over uit. Ik betrek de Koran hier ook liever niet bij.

In het huwelijk hebben zowel de man als vrouw rechten op elkaar. Indien een man iets van zijn vrouw wilt, iets redelijks, dan dient zij hem te gehoorzamen. Andersom geldt dit ook, de man dient zijn vrouw te gehoorzamen. De een is niet beter dan de ander: man en vrouw vullen elkaar aan, ze hebben elkaar als het ware nodig”.

Eerlijk gezegd denk ik dat elke vrouw diep van binnen een gezin heeft waar zij voor kan zorgen en een man die voor haar zorgt. Haar eigen nest waar ze al haar liefde in kan steken. Ik weet in ieder geval dat ik dat wel wil. Velen onderdrukken deze gevoelens, omdat het een trend is om carrièrevrouw te worden. Ik kan alleen maar respect opbrengen voor Oumaima’s eerlijkheid over haar toekomst.

 

Disclaimer (30-12-2016): helaas is het in het huidige
klimaat noodzakelijk om te benadrukken dat
Oumaima niet namens de volledige
moslimgemeenschap spreekt.
Chanel Lodik

2 Comments

  1. San 7 augustus 2014 at 07:21 - Reply

    Waarom is een hoofddoek het kenmerk van een moslima? De meerderheid van moslima’s in Nederland draagt geen hoofddoek.

    • chanellodik 7 augustus 2014 at 08:21 - Reply

      Omdat dat één van de eerste gedachtes is die in men opkomt wanneer je moslima zegt.

Leave A Comment