“Dan kun jij zeker héél goed communiceren?” De standaard, niet-grappige, vraag die menig mens stelt wanneer je vertelt dat je Communicatie studeert. In haar blog vertelt Femke wat haar opleiding inhoudt.  Dit inspireerde mij om hetzelfde te doen.  Zij studeerde communicatie- en informatiewetenschappen. Ik doe een vrij nieuwe studie: AD Crossmediale Communicatie.

De dag nadat ik haar blog las, stond ik bij de Open Dag van Inholland als spokesperson voor mijn opleiding. Totaal onvoorbereid en alles-op-me-af-laten-komend nam ik plaats achter de stand. Ik studeer misschien wel communicatie, maar communiceren gaat me niet altijd goed af.

En andere studenten ook niet. Mijn collega voor de avond – een ‘gewone communicatie’student – keek mijn kant op en keek weer weg. Ze oogde heel vriendelijk, maar we deden beide niet de moeite om kennis te maken.

De eerste scholier kwam aanlopen. Spannend! Kennelijk keek ik niet zo chagrijnig als ik normaal doe. Ze kwam op mij aflopen, in plaats van de lief-ogende jongedame naast me. “Hoi, ik zie dat jij de opleiding Crossmediale Communicatie doet. Wat houdt dat in?”

Ja, en daar sta je dan met je mond vol tanden. Over een half jaar studeer ik af, maar wat mijn opleiding precies inhoudt. Tja, daar vraag je me wat. Dan maar beginnen met ‘crossmediale’, dat is namelijk het opvallende in de naam.

Crossmedia

“Er is sprake van crossmedia indien er een kruisbestuiving bestaat van verschillende media zoals theater, film, televisie, radio, print, internet, games, mobiele devices en live-evenementen waarbij de verschillende media mediumspecifieke betekenissen communiceren welke deel uitmaken van een universeel doel (Reynaert, 2009). “

Neem nou The Voice of Holland. Het hoofdmedium is de televisie; hierop worden de uitzendingen vertoond. Toch maken ze ook gebruik van andere media: de tablet, social media, de mobiele telefoon en natuurlijk ook de ouderwetse radio. Misschien adverteren ze zelfs nog in de krant. Geen idee. Wie leest dat nog?

Deze media hebben elk een apart doel. Op de tablet blijft men door TVOH-App bezig met het programma zonder dat er een uitzending is (merk attitude). Je kan je eigen auditie uploaden en tegenwoordig ben je ook een thuiscoach. Je hoort er helemaal bij.

The Voice of Holland ThuisCoach app – de update

Op Facebook kan men ‘behind the scenes’ fragmenten bekijken. Dit is ook een manier om men bezig te houden rondom te uitzendingen. Via Twitter wordt de conversatie op gang gehouden. Met hun hashtag  #TVOH waren ze zelfs groter dan #Sinterklaas. Heel Nederland praat over #TVOH. Die paar mensen die nog niet kijken, worden praktisch gedwongen to see what all the fuzz is about (merkbekendheid).

Dan de mobiele telefoon. Hiermee stem je tijdens de uitzending op je favoriete kandidaat. Een simpel sms’je; een laagdrempelige manier om kijkers te betrekken bij je programma. Door deze interactie maak je van de televisie ineens een lean-forward medium. De kijker zit niet meer onderuitgezakt op de bank, maar hangt naar voren en is actief bezig met informatie tot zich nemen (merkloyaliteit).

De radio, vanzelfsprekend, interviews met kandidaten. Als er geen call-to-action plaatsvindt – kijk vanavond naar The Voice of Holland – dan noemen we het maar nudging. Omdat je meer wil weten over deze kandidaat die je hoort, schakel je in de avond naar RTL 4. Onbewust wordt je beïnvloed om wenselijk gedrag te vertonen; nudging. Waar het uiteindelijk om draait, is dat je in de avond naar The Voice kijkt (koopintentie).

Dat is dus crossmedia: verschillende mediakanalen inzetten met elk een eigen marketingcommunicatiedoelstelling (de vetgedrukte woorden). Deze doelstellingen dragen bij aan een marketingdoelstelling. In het geval van The Voice is dat marktpenetratie: meer kijkers voor hun programma.

Het duurt natuurlijk niet twee jaar om dit te leren, maar dit is specialisme dat de ‘oude’ communicatieprofessionals niet tijdens hun opleiding hebben meegekregen. Vele bedrijven zetten de nieuwe media dan ook verkeerd in. Op Facebook, Twitter, radio en televisie dezelfde boodschap – op dezelfde manier – uitzenden. Dit is saai en werkt averechts: men raakt geïrriteerd in plaats van geïnteresseerd.

Wat heb je dan nog meer geleerd?

Ten eerste: events organiseren. Wie is je doelgroep? Ik maak een strategie om deze te bereiken. Met een crossmediale campagne haal ik ze over om naar jouw event te komen. Dat event plan ik ook nog voor je. Hey, als je toch al met mij in zee bent, kan ik ook de timemanagement tijdens je event doen. Stage- en timemanagement heb ik geleerd bij mijn vorige opleiding Media en Entertainmentmanagement. Flyers en posters die kan ik ook maken.

Een andere tak van een Crossmediale Communicatie-opleiding: de persconferentie. Het organiseren, persberichten schrijven, een presskit maken, ik kan het. Heb je moeite met voor de camera staan? Ik geef je media-training. Louis van Gaal, dit is een open sollicitatie.

Naast een persbericht opstellen, kan ik ook een sfeerverslag schrijven. Bijvoorbeeld van het event dat ik voor je georganiseerd en gemanaged heb. Maar dat ik kan schrijven is hoogstwaarschijnlijk de reden dat je deze redelijk lange blog nog steeds leest.

Nog even terug naar het event en de doelgroep. Er zijn al vele onderzoeken gedaan naar doelgroepen, maar misschien wil je zelf een onderzoek opzetten. Dat kan ik ook voor je doen. Wil je weten hoe jij overkomt, dus wat jouw imago is? Ik onderzoek dat wel even voor je. Bij mijn onderzoek naar identiteit en imago van de V&D ben ik wat bruikbare feiten tegengekomen. Ze waren erg blij met het onderzoek.

Het laatste wat ik geleerd heb is om een corporate story film maken. Een script schrijven, camerastandpunten uitkiezen en daadwerkelijk filmen. Ja, ik kan het! Het editen in Final Cut Pro doe ik ook. Met mijn projectgroep deden we dit voor Ron Blaauw’s nieuwste onderneming: The Fat Dog. Nog even en de corporate story film gaat online.

Ik heb veel geleerd, maar nog meer gedáán tijdens deze opleiding. Photoshop, Indesign, Illustrator en Final Cut Pro: programma’s waarvan ik dacht dat ik ze zelf nooit zou gebruiken, zijn nu aan de orde van de dag.

Dus wat houdt dat in: AD Crossmediale Communicatie?

Men noemt deze opleiding een variant van mbo. Niets is minder waar. Een Associate Degree is een hbo-graad. Echter we hebben wel het beste van het mbo: praktijkervaring. Vanaf de eerste dag wordt je in het diepe gegooid. Ik hoef geen stage te lopen; alles wat ik op school doe, doe ik voor een bedrijf.

AD Crossmediale Communicatie is in twee jaar tijd kennis vergaren en deze gelijk in de praktijk omzetten.

In februari studeer ik af en kan ik gelijk de werkvloer op. Een Associate Degree opleiding, ik raad het iedereen aan.

 

Chanel Lodik

2 Comments

  1. supernova30something 5 juli 2014 at 16:31 - Reply

    Leuk en duidelijk geschreven! Ik ben zelf bezig met een thuis opleiding communicatie op HBO niveau om vervolgens het Nima A examen af te leggen. Je hebt zeker mijn interesse gewekt met de opleiding AD Crossmediale communicatie. Vooral het feit dat je veel verschillende aspecten van communicatie in de praktijk moet doen lijkt me erg leuk.
    Het uitzoeken hiervan komt zeker op mijn to do list!

  2. Chrystal 7 juli 2014 at 10:41 - Reply

    Klinkt heel erg leuk! Zelf doe ik communicatie op Inholland.

Leave A Comment