Nadat ik in De Metro tips voor netwerken mocht geven, besloot ik er een korte video over op te nemen. Vooraf kreeg ik een aantal vragen die ik aan het eind van de video beantwoord.

5 tips voor netwerken
1. Weet wie je bent! Geef geen salespitch, maar een passiepitch.

Netwerken begint met weten wie je bent, wat je wilt bereiken en waarom jij dat wilt bereiken. Waar haal jij voldoening uit? Pas als je dit weet, kan je dat op de juiste manier overbrengen. Een salespitch zie ik als een ingestuurde boodschap, terwijl je met een passiepitch vanuit je hart weet te verkondigen waar jij voor gaat.

2. Ga naar evenementen uit jouw vakgebied.

Hier vind je like-minded people en kan je jezelf bijscholen. Het marketingvak bijvoorbeeld is enorm dynamisch. Elke dag is er wat nieuws. Door marketingseminars te bezoeken blijf ik up-to-date en kan ik na het event netwerken met anderen uit dezelfde sector.

3. Participeer tijdens de events. Stel vragen aan de spreker!

Door vragen te stellen, plaats je jezelf in de spotlight. Alle ogen zijn totdat jouw vraag is beantwoord op jou gericht. Dit maakt netwerken makkelijker, omdat de kans groot is dat je op basis van je vraag of opmerking bij de borrel wordt aangesproken.

4. Altijd met ten minste één persoon kletsen tijdens de borrel.

Ik ga niet weg zonder met één persoon contact gelegd te hebben. De eerste persoon is de drempel, daarna ga je zo veel makkelijker een gesprek met een ander aan. En als het gesprek goed verloopt, kan je gegevens uitwisselen. Zij het kaartjes (not my thing) of linken op Linked.

5. Netwerk is niet altijd werk. Vergeet niet dat familie, vrienden en zelfs de kizomba-lerares tot jouw netwerk behoren.

Netwerken is niet alleen werkgerelateerd. Mensen waarmee je geen werkrelatie hebt, kunnen net zo waardevol blijken. Als de kizomba-lerares weet dat jij marketing advies geeft, kan ze je zo aanraden aan haar kennis die naar iemand op zoek is.

Leave A Comment