Dammen, bridge en schaken. Velen zien dit als een denksport voor senioren, absoluut niet voor jongeren. Dat ik van jongs af aan heb leren dammen en sinds de basisschool al bridge, is dan ook niet iets wat ik snel vertel. Schaken kan ik ook, maar daar is mijn broer veel beter in. Al heb ik hem recentelijk niet in actie gezien.

Waar ik hem wel veel mee bezig zie is fitness. Dit heeft meer aantrekkingskracht op het andere geslacht. Dat schaken niet echt indruk maakt, besefte Nick Schilder van Nick & Simon al op zijn dertiende. Hij ruilde zijn schaakstukken in, want “met gitaar spelen kan je sneller een meisje versieren dan met schaken”.

Schaken heeft een stoffig imago en dat weten ze bij de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) ook. 10 januari riepen zij Nick uit tot ambassadeur, in de hoop jongeren te verleiden tot deze denksport.

Een grootmeestertje

Op 5-jarige leeftijd begon Nick met schaken. Hij wist al te dammen, maar vond al die verschillende stukken van het schaakspel fascinerender. Hij ging al z’n buren af op zoek naar iemand die hem de regels van het schaakspel kon leren. Helaas had niemand tijd. Uiteindelijk heeft zijn oom Ben hem het spel geleerd.

Jong als dat ie was, groeide zijn begrip voor het spel in een rap tempo. Op 8-jarige leeftijd speelde hij seniorencompetities en twee jaar later speelde hij een match tegen grootmeester Predrag Nikolić. Deze won hij niet, maar hij was wel een waardige tegenstander. Toen hij 13 was ging het schaakbord de kast in en kwam de gitaar eruit.

Foto: en.chessbase.com

Zijn schaaktalent heeft hij jaren verborgen weten te houden, tot hij in 2010 het spel weer oppikte. Sindsdien speelt hij veel online, maar vorig jaar deed hij ook mee met het Tata Steel toernooi. Ook is hij inmiddels lid van de Volendamse schaakclub. Hier won hij zelfs een wedstrijd tegen Anish Giri. Dit is een grootmeester, die Nederland in 2014 op nummer 7 van de wereldranglijst schaken wist te plaatsen.

Schaken maakt je slim

Schaken is een denksport met “veel positieve bij-effecten,” aldus Nick tijdens zijn optreden bij De Wereld Draait Door.

  • Je besluitvorming wordt op de proef gesteld. Je maakt 25 tot 30 beslissingen tijdens een partij.
  • Je leert niet te snel te oordelen. Soms denk je iets te weten, maar maakt een nuance het een ander verhaal.
  • Je geheugen verbetert. Je moet partijen en variaties onthouden.
  • Je leert visualiseren. Je moet kunnen zien hoe het bord er drie zetten verder uit kan zien.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat schaken een positief effect heeft op de schoolprestaties, de cognitieve ontwikkeling en de intellectuele prestaties in het algemeen. Reden zat dus voor ouders om hun kinderen aan te melden bij een schaakclub.

Ambassadeur

Maar waarom zouden kinderen willen schaken? Zij zijn op die leeftijd helemaal niet bezig met cognitieve ontwikkeling. Maar wel met Nick & Simon. Met een ambassadeur als Nick wordt schaken ineens een stuk hipper.

Nu hij ‘the face of chess’ is kunnen jongeren het stof van het schaakbord afblazen en met trots voor hun hobby uitkomen. “Dat schaken wil maar niet sexy worden,” zei Matthijs van Nieuwkwerk. Het ziet ernaar uit dat dit nu eindelijk gaat lukken.

Met Nick als ambassadeur kunnen 13-jarige jongens binnenkort sneller het meisje versieren met schaken, dan met gitaar spelen.

Leave A Comment