Sinds Instagram hun algoritme in 2016 heeft aangepast, is het leven van influencers veranderd. Met een onchronologische timeline is niks meer gegarandeerd. Volgers zien de post waarvan Instagram bepaalt dat zij ze interessant zullen vinden. En omdat niemand eindeloos wil blijven doorscrollen, is de kans groot dat posts van influencers niet gezien worden. Het resultaat: minder likes, minder comments en minder nieuwe volgers. Voor jou en mij misschien niet een groot punt, maar als jouw inkomen is gebaseerd op je Instagram-statistieken, is dat niet cool. Maar influencers zijn er niet met de pakken bij neer gaan zitten en nemen het heft in handen.Wereldwijd gebruiken ze allerlei manieren om hun volgersaantal toch te laten stijgen. Volgers en likes kopen, follow en unfollow via bots en de nieuwe Instagram pods. Ik leg uit hoe het werkt en wat ik ervan vind.

Onlangs kwam een influencer als klokkenluider uit de kast met alle cheats die zij en andere influencers in de afgelopen 6 maanden hebben gebruikt. Zij zegt zelf dat “de donkere kant van Instagram naar boven kwam toen gebruikers het meer als advertentiekanaal zijn gaan zien, dan als creatief platform”, maar de vraag is: komt dit door de gebruikers zelf, of door adverteerders?

“De reclamewereld verandert en wij (influencers) zijn tegenwoordig praktisch lopende reclameborden voor merken en bedrijven, omdat ze hun klanten (onze volgers) via ons op een oprechtere en effectievere manier bereiken.”

En dat terwijl die bedrijven niet eens weten dat die volgers heel vaak geen echte fans zijn van de betreffende influencer.

Instagram volgers kopen

Het begon met het kopen van volgers en likes. In 2015 schreef Toeps al dat je voor nog geen $5 wel 1000 likes kan kopen. Dat maakt influencer worden wel erg makkelijk. Alhoewel Instagram daar strenger op is gaan letten, maakt het voor ons als volgers niet uit. Zien doen laat doen. Als iemand veel volgers heeft, denken we automatisch dat die persoon het volgen waard is. Het is vanzelfsprekend dat de posts ook Instagram-waardig zijn, maar de combinatie mooie posts + veel volgers = + 1 follower. En dan is het verliezen van 1000 gekocht volgers ineens niet zo erg, want je hebt er genoeg echte volgers bij gekregen.

Follow unfollow

Een andere manier waarop velen hun volgers een boost geven is met volgen en daarna weer ontvolgen. Ik snap heel goed dat dit werkt. Als ik een nieuwe volger heb, voel ik me verplicht om op z’n minst te kijken of die persoon het volgen waard is. En als ik dan niet volg, like ik een paar foto’s. Ik ben hier kritisch in, maar er zijn genoeg die automatisch terugvolgen en niet eens doorhebben dat je ze alleen volgt voor een follow back. Om ze vervolgens te unfollowen.

Comment bot

Wat misschien wel beter werkt dan volgen en ontvolgen is een comment-bot. Apps zoals Instagress* die vooraf ingesteld comments achterlaat op foto’s met de hashtags die jij ingevuld hebt. Van likes en comments krijgen we een blij gevoel. We worden zelfs zo blij dat we al te graag die persoon volgen. Wellicht in de hoop op meer comments? De HvA-studenten die in 12 weken succesvol een nep influencer op Instagram creëerden, deden dat met behulp van Instragress. Inmiddels heeft Instagram daar een stokje voor gestoken.

Betalen voor een feature

Net als dat bedrijven en merken betalen om genoemd te worden door influencers, zetten influencers andere grote accounts in voor meer volgers en likes. Zelf dacht ik altijd dat dit soort accounts mensen kozen op basis van hun mooie foto’s. Another dream crashed. Uit het verhaal van de klokkenluider blijkt dat de kans groot is dat ze geld vragen voor het reposten van Instagram-foto’s. De klokkenluider zelf vindt dat “incredibly f****d up” aangezien die accounts juist hun faam hebben gekregen door het gratis reposten van influencers’ foto’s.

Instagram pods

Ten slotte zijn er tegenwoordig ook Instagram pods: groepen influencers die op elkaars posts reageren. Dat doen ze op zo een manier dat Instagram het niet detecteert als spam, maar als oprechte reacties. Het gaat er precies aan toe, want alleen als je binnen een half uur na het uploaden van een foto een zekere mate van engagement hebt, komt je foto op de explorer pagina. En daarmee word je door tienduizenden mensen gezien.

Wat moet ik hier nou van vinden?

Ik heb al moeite om €1,99 aan een app uit te geven, dus volgers en likes kopen: I don’t think so. Random comments en likes achterlaten is ook niet aan mij besteed. Vooral omdat ik het liken van foto’s vooral deed, zodat ik foto’s makkelijk terug kon vinden. Gelukkig kan ik tegenwoordig foto’s verzamelen op een Pinterest-achtige manier. Maar is het betalen voor een feature zo erg? En kunnen we het influencers kwalijk nemen dat ze Instagram pods vormen? Ik vind van niet. Sinds Instagram het algoritme heeft aangepast, gaat het niet meer om de kwaliteit van je post. Of die likeable is, maar gaat het alleen maar om cijfers, het aantal volgers dat je hebt. Door voor ons te bepalen dat mensen met veel likes, comments en volgers vast interessanter zijn en vaker gezien moeten worden, zijn influencers gedwongen om by all means necessary gezien te worden.

Voor de verandering sta ik aan de kant van de influencers. Als Instagram de timeline gewoon weer chronologisch maakt, kunnen we met z’n allen terug naar de orde van de dag. En krijg ik misschien ook wel de volgers die ik verdien.

– x – Marketingvrouw

 

 

 

 

2 Comments

  1. x.wietskenynke 13 februari 2018 at 19:36 - Reply

    Instagram volgers en likes

  2. x.wietskenynke 13 februari 2018 at 19:37 - Reply

    Instagram

Leave A Comment