Marketingvrouw | Spreker | Host | Events | Mens Media

Een agent met hoofddoek. Ja, of nee?

Tijdens mijn boodschappenronde op het Osdorpplein in Amsterdam viel mijn oog op een agent die onder haar dienstpet een hijab (hoofddoek) droeg. Ik zag de heisa eromheen, maakte wat foto’s en liep door. Toch kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Ik moest haar even spreken en liep terug. Terwijl wij in gesprek waren, werden er van alle kanten foto’s gemaakt. De foto bovenaan deze pagina postte ik op Twitter. Zoals verwacht, ontplofte mijn mentions. Wat hebben mensen toch tegen een hoofddoek bij de politie?

Politie Amsterdam wilt hoofddoekjes bij uniform toestaan

Even terug naar het begin van alle ophef: Korpschef Pieter-Jaap Aalberg gaf in een interview met het AD aan dat hij overweegt om het dragen van een hoofddoek toe te staan. Dit wil hij doen om meer agenten met een migratieachtergrond te werven. En dat is weer ten behoeve van de diversiteit onder Amsterdamse politieagenten.

“De politie heeft goede contacten nodig met de hele samenleving. Agenten moeten daarom ook uit allerlei minderheidsgroepen komen. En het is wenselijk dat de bevolking de politie vertrouwt. Daarvoor moet iedereen zich kunnen herkennen in de politie.”

52% van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Momenteel is dat bij de politie 18 procent. Niet echt een afspiegeling van de samenleving dus.

Wijkagent Osdorp draagt hoofddoek als sociaal experiment

De tweet die ik postte, werd 5.660 x bekeken en had iets minder dan 3000 interacties. Ik werd voor alles en nog wat uitgemaakt. Zou niet goed bij mijn hoofd zijn, omdat ik haar een superstoere agent met een tof idee noemde. Ik had negatieve reacties verwacht, maar was verbaasd om online geen enkele positieve reacties te ontdekken. Dat terwijl op het Osdorpplein de agente als ware held ontvangen werd. Iedereen wilde met haar op de foto en vertelde hoe mooi ze het vonden om te zien.

Ik vroeg haar naar haar motivatie en zij vertelde mij dat het een sociaal experiment was. Men kan online speculeren, maar hoe zijn de reacties in real life? Zij wilde dat ervaren en terugbrengen naar de politie. Voordat ik het kon vragen, vroeg iemand naast mij waarom ze niet in Amstelveen was gaan staan. Alledrie verwachten we dat de reacties daar anders zouden zijn. “En ik begin liever met het positieve.”

Waarom zijn mensen tegen hoofddoeken bij de politie?

Het politieuniform dat agenten nu dragen, geeft de schijn van neutraliteit. Ik gebruik hier bewust het woord de schijn, want uit alle berichten over etnische profilering, maak ik op dat agenten niet neutraal zijn. Vooral witte agenten houden mensen met een kleur eerder aan. Toch ga ik er niet van uit dat een witte agent per definitie niet neutraal is, of op zijn minst de situatie niet neutraal kan beoordelen.

Ik begrijp dat het vergelijking van een hoofddoek met huidskleur net als appels en peren lijkt, maar waar ik op doel is dat het voor beiden niet iets wat zij naast zich kunnen neerleggen. De een kan dat letterlijk niet, want je huidskleur doe je niet af. De ander heeft het gevoel dat niet te kunnen, want het hoort bij hun manier van geloven.

Het is nog te vroeg voor agenten met een hoofddoek

Dus, wat nu? De agent gaf zelf al aan dat het een individuele actie betreft. Als het aan Twitter lag, werd ze op staande voet ontslagen. Alhoewel de politie direct afstand deed van de actie,  krijgt ze geen straf. Hoofdcommissaris Erik Akerboom geeft aan dat een hoofddoek bij de politie voorlopig van de baan is.

Zelf vind ik het een beter idee om het gebrek aan neutraliteit van agenten aan te pakken, in plaats van je bezig te houden met het in stand houden van de schijn van neutraliteit. Andere Westerse landen gingen ons voor. Laten wij hen volgen.

Een politieagent met een hoofddoek? Ik zeg doen! Wat zeg jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *